Parijs-Roubaix 2015. John Degenkolb kan een tweede monument aan zijn palmares toevoegen. Gisteren was de Duitser van Giant-Shimano de snelste in Parijs-Roubaix in de sprint van een groepje van zeven. Titelverdediger Niki Terpstra moet genoegen nemen met een vijftiende plaats.

Grootste succes in carrière Degenkolb

Met zijn winst is Degenkolb de tweede Duitser in de 113 edities tellende geschiedenis van de “Hel van het Noorden’. De eerste keer dat een Duitser de kasseienklassieker won was 119 jaar terug toen Josef Fischer de allereerste editie in 1896 won. Daarnaast is Degenkolb ook de derde wielrenner in de geschiedenis die zowel Milan-San Remo als Paris-Roubaix in hetzelfde jaar wint. Die eer viel eerder ten deel aan de Ier Sean Kelly (1986) en de Belg Cyrille van Hauwaert (1908). Degenkolb zelf beschouwt zijn overwinning als het grootste succes in zijn carrière.

“Het is echt iets dat ik op dit moment nog niet kan geloven en voorstellen,” zei hij na afloop in het nieuwe Vélodrome van Roubaix tijdens de persconferentie. “Deze dubbel met San Remo en Roubaix betekent zoveel voor me. Ik heb niet genoeg woorden om het te beschrijven,” voegde hij er aan toe. “Ik moet nu op zoek naar een plek in mijn appartement voor die kassei. Dat zal niet makkelijk zijn – het is een grote, een zware, ik zal er een stevige tafel voor nodig hebben.

Boom beste Nederlander in 113de editie Parijs-Roubaix

Degenkolb kwam na 253.5 km aan in het beroemde Vélodrome samen met een kopgroepje met nog vijf andere renners – waar ook Lars Boom deel van uitmaakte. Uiteindelijk sprintten er drie van hen om de zege, en de Duitser won met afstand. Zdenek Stybar (Etixx-QuickStep) werd tweede en Greg Van Avermaet (BMC Racing Team). Daarachter werd Lars Boom (Astana) vierde, Martin Elmiger (IAM Cycling) vijfde en Jens Keukeleire (Orica GreenEdge) werd zesde.

De rit telde 52,7 kilometer kasseien verdeeld over 27 stukken, talloze valpartijen en heel veel lekke banden. De renners startten met de wind in de rug en het tempo lag vooral in het eerste uur ontzettend hoog. Er ontstond een kopgroepje met negen renners, maar door het moordende tempo kwam het peloton eerder dan gepland bij een spoorwegovergang aan waar net een TGV aankwam. Een deel van de renners glipte nog net voorlangs, de rest van het achtervolgende peloton bleef braaf wachten. Het achtervolgende peloton werd daardoor in tweeën werd gesplitst, maar de wedstrijdleiding liet de spoorboomglippers wachten op de rest van het peloton.

Wiggins tevreden na Parijs-Roubaix 2015

Sir Bradley Wiggins heeft zijn droom niet waar kunnen maken. Paris-Roubaix was zijn afscheid als wegwielrenner en hij had deze klassieker der klassiekers zo graag gewonnen. Ondanks dat Sir Wiggo sterk reed en onderweg zelfs nog het initiatief nam met een solo-ontsnapping (omdat hij niemand meekreeg), eindigde hij als negentiende. De 34-jarige Brit, die regerend wereldkampioen tijdrijden is, de Tour de France won, plus een kast vol Olympische gouden medailles en wereldtitels, was desondanks tevreden over zijn prestatie.

Uitslag: Parijs-Roubaix 2015 (1.WT) – Compiegne – Roubaix, 253 km

  1. John Degenkolb (Giant-Alpecin) in 5u49m51s
  2. Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
  3. Greg Van Avermaet (BMC)
  4. Lars Boom (Astana)
  5. Martin Elmiger (IAM Cycling)
  6. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE)
  7. Yves Lampaert (Etixx-Quick-Step) + 7s
  8. Luke Rowe (Sky) + 28s
  9. Jens Debusschere (Lotto Soudal) + 29s
  10. Alexander Kristoff (Katusha) + 31s

De vijf beste Nederlanders buiten de top tien

15. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) + 31s
27. Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) + 2m21s
31. Koen de Kort (Giant-Alpecin) + 2m55s
45. Danny van Poppel (Trek Factory Racing) + 3m24s
68. Roy Curvers (Giant-Alpecin) + 7m50s