Parijs-Nice 2015. André Greipel (Lotto-Soudal) heeft de sprint in de tweede etappe Parijs-Nice gewonnen. De Duitser versloeg Arnaud Demaré (FDJ) op de streep. John Degenkolb (Giant-Alpecin) pakte de derde plaats en met de zevende plaats was Moreno Hofland de beste Nederlander. Michal Kwiatkowski behoudt de leiderstrui.

De dag begon met een lange ontsnapping van de Fransman Arnaud Gérard (Bretagne-Séché) die acht minuten op het peloton wist te pakken. Pas nadat de enige berg van de dag is bedwongen, kunnen Philippe Gilbert, Jonathan Hivert en Laurens De Vreese (Astana) de Franse renner terughalen. Kort daarop sloot de rest van het peloton ook aan.

Tony Martin poogde een aanval met nog negen kilometer te gaan en kreeg Lars Boom, Geraint Thomas en ook Matti Breschel mee – die kort daarop met pech langs de weg zou staan. Ook Bryan Coquard moest van fiets wisselen. Martin en Boom werden ingerekend en Orica-GreenEDGE en Lotto Soudal trokken de massasprint aan. Greipel weet Demaré op de meet te verslaan en pakt na zijn zege in de vijfde etappe in de Ronde van de Algarve zijn tweede ritzege van dit seizoen. Alexander Kristoff, gisteren de winnaar van de eerste etappe, zat niet goed voorin en werd achtste achter Moreno Hofland.

Etappe 3 Paris-Nice 2015

Saint-Amand-Montrond – Saint-Pourçain-sur-Sioule, 179 km
Voor vandaag staat er een rit op het programma waarin het landschap grilliger wordt. Het peloton rijdt in de richting van de Auvergne en het Franse vulkaangebied Puy de Dôme. De rit is 179 kilometer lang. Om 11.20 uur vertrekken de renners vanuit Saint-Amand-Montrond en rond 15.45 uur worden de eerste renners aan de finish in Saint-Pourçain-sur-Sioule verwacht.

Er zijn vandaag drie hellingen van de derde categorie opgenomen in de rit waarvan de laatste op ruim zestig kilometer voor de eindstreep ligt. De eerste klim is de Côte de la Croix du Chêne op 53,5 kilometer in de koers. De tweede klim betreft de Col de La Bosse op 97,5 km in de koers. De laatste klim waar vandaag punten voor de bollentrui kunnen worden verdiend is de Côte de Vicq, waar de doorkomst op 117,5 km wordt geklokt. De bergtrui is nu in bezit van Hivert.

Ook zijn er weer twee tussensprints waar bonificaties liggen te wachten. De eerste sprint is op een helling, in Cerilly, doorkomst 27,5 kilometer. De tweede tussensprint is ook niet bepaald vlak en wordt pas laat in de race gereden, op 159,5 kilometer. Er wordt geklokt als de renners voor de eerste keer de finishlijn in Saint-Pourçain-sur-Sioule passeren. Kristoff heeft de groene trui nu in zijn bezit met twee punten voorsprong op Degenkolb, die achttien punten heeft verzameld.

Dit keer eindigt de rit niet helemaal vlak. De laatste halve kilometer naar de meet loopt met ongeveer 4,5% omhoog. Hoewel het peloton na de laatste klim voldoende ruimte heeft om zich op te maken voor een massasprint, is de kans daarop door de laatste, oplopende halve kilometer wel een stuk kleiner.

Degenkolb kan vandaag gele trui overnemen

John Degenkolb kan de gele trui in zijn bezit krijgen als hij twee seconden op Michal Kwiatkowski kan pakken in de tussensprints en de ietwat explosieve eindsprint – en zo’n sprintje ligt hem wel. De Noor Alexander Kristoff wordt als winnaar getipt. Gisteren had hij niet genoeg over om naar voren te rijden: zou het hem dan wel lukken op een helling? Ook Philippe Gilbert en José Joaquin Rojas kunnen goed finishen op een helling. Arnaud Demaré is eveneens een van de kanshebbers, net als zijn landgenoot Nacer Bouhanni die in het afgelopen seizoen verrassend goed meekwam in vergelijkbare ritten. Matti Breschel, die gisteren vlak voor het einde materiaalpech kreeg, zal hier iets recht willen zetten. Dit is ook een rit waarin Moreno Hofland, die een goede klimsprint in de benen heeft, voor een prachtige ontknoping kan zorgen.