Parijs-Nice. Davide Cimolai is winnaar geworden in de vijfde etappe van Parijs-Nice. De Italiaan van Lampre-Merida kon Bryan Coquard en Michael Matthews net achter zich houden in de massasprint. Beste Nederlander was Wilco Kelderman met een vijftiende plaats. Ramon Sinkeldam stapte al voor vertrek af wegens ziekte.

Een andere hoofdrol was weggelegd voor de Belg Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) die al heel vroeg in de rit een ontsnapping waagde en stand tot slechts honderd meter van de finish. Hij kreeg gezelschap van Romain Sicard (Europcar), Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) en Jegor Silin (Katusha). Na de laatste klim, waar De Gendt nogmaals versnelde, kon alleen Silin nog volgen. Vlak voor de finish was de vlucht over. In de massasprint die volgde, leek Cocquard de snelste te zijn, maar Cimolai ging hem in de laatste meter voorbij.

Wel heeft De Gendt met 68 punten de bollentrui stevig om de schouders. Zijn landgenoot Philippe Gilbert staat tweede met 21 punten.

Etappe 6 – Paris-Nice: Vence – Nice – 184,5 km

De etappe van vandaag is de laatste echte etappe in de Koers naar de Zon. Vandaag bereikt het peloton de stad Nice, waar morgen nog een individuele klimtijdrit van 9,5 kilometer zal worden gereden naar de top van de Col d’Èze.

De rit start om 11.35 uur in Vence en na 184,5 km kilometer wordt de finish in Nice bereikt, dat zal omstreeks 16.40 uur zijn. Ook vandaag wordt er weer geklommen. In totaal zijn er zes hellingen opgenomen, elk van de eerste of tweede categorie. Maar voordat de eerste berg wordt bereikt, en nadat van de laatste is afgedaald, is er een tussensprint.

De eerste tussensprint is in Tourettes-sur-Loupe, op 20 kilometer in de koers. De renners hebben dan het eerste, niet-meetellende klimmetje in de benen zitten en het doorkomstpunt is vlak na de top. De tweede tussensprint wordt verreden bij La Turbie, op 169,5 kilometer in de rit. De renners zijn dan nog bezig met de afdaling va de Côte de Peille, de laatste klim van de dag.

Etappe 6 Parijs-Nice – Hellingen

35.0 km – Col de Vence, cat. 1
88.0 km – Côte de Levens, cat.2
103.5 km – Côte de Châteauneuf, cat.2
120.0 km – Côte de Coaraze, cat.2
131.5 km – Col Saint Roch, cat.1
158.5 km – Côte de Peille, cat.1

De rit is een echte klimrit met weinig vlakke stukken waar het peloton zich kan herpakken. Na de laatste col, de Côte de Peille, is het nog 26 kilometer naar de eindstreep en die worden in dalende lijn afgelegd. De vraag is hoe groot het gat is tussen de renners die als eerste bovenkomen en de rest – en of de afdaling lang genoeg is om het gat te dichten voor een echte massasprint. Voor Kwiatkowski, maar ook voor Porte en Thomas, is het hoe dan ook zaak om goed vooraan te zitten om zicht te houden op de zegerit én het eindpodium. De kans dat het regent richting Nice is echter wel groot.

Michal Kwiatkowski behield gisteren zijn gele trui en lijkt geenszins van plan om die nog voor een tweede keer af te staan. Gisteren eindigde de Pool van Etixx Quickstep opnieuw in de kopgroep en hield zijn één seconde voorsprong op Richie Porte die nu tweede staat in het algemeen klassement. Geraint Thomas staan derde op drie seconden achter Kwiatkowski. Alledrie kunnen ze goed klimmen en Kwiatkowski is favoriet voor de etappezege.

Maar ook Geraint Thomas en Michael Matthews kunnen prima uit de voeten op een afdaling, evenals Philipe Gilbert, Andrew Talansky en Tom Dumoulin – die bovendien een goede sprint kan maken. Afgelopen jaar won Arthur Vichot deze etappe en hij wil hem graag nogmaals winnen. Als Thomas De Gendt net als gisteren weet te ontsnappen en voldoen voorsprong kan houden op het peloton, is ook hij een goede kanhebber. Hetzelfde geldt voor Rein Taaramae en Rafal Majka en Wilco Kelderman