Parijs-Nice 2015. De Australiër Michael Matthews won gisteren de 179 kilometer lange derde etappe in Parijs-Nice die van Saint-Amand-Montrond naar Saint-Pourçain-sur-Sioule voerde. Met zijn zege, pakte Matthews ook de leiding in het algemeen klassement. De renner van Orica-GreenEdge sprintte in de laatste halve kilometer sneller bergop dan de Italianen Davide Cimolai en Giacomo Nizzolo met wie hij het podium deelde.

Michael Matthews kwam met ruime voorsprong over de finish

Matthews kon rekenen op zijn teamgenoten bij Orica-Greenedge die enkele kilometers voor de eindstreep hun treintje stevig op de rails hadden en de Australiër goed vooraan konden afleveren. Hij kwam solo over de streep met ruime voorsprong op zijn Italiaanse belagers. Alexander Kristoff (Katusha) werd vierde en José Joaquin Rojas (Movistar) pakte de vijfde plek. Beste Nederlander was Moreno Hofland die voor de derde dag op rij zevende werd.

Door zijn overwinning streefde Matthews ook Michal Kwiatkowski voorbij in het algemeen klassement. Hij heeft een seconde voorsprong op de Pool. Rohan Dennis staat derde in dezelfde tijd als Kwiatkowski. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) is de Beste Nederlander, hij staat achtste op 14 seconden achter Matthews.

Voor vandaag staat er een ander soort rit op het programma in Parijs-Nice dan de afgelopen dagen, want de Rit naar de Zon nadert de bergen. Er gaat geklommen worden.

Vierde etappe Parijs-Nice 2015

Varennes-sur-Allier – Croix de Chaubouret, 204 km
Acht hellingen telt de rit van vandaag. Twee daarvan zitten al redelijk vroeg in de rit en de andere vijf cols zitten in het laatste stuk van iets meer dan zestig kilometer. De rit eindigt op de Croix de Chauboiret, een eerste categorie klim naar 1201 meter boven de zeespiegel.

Acht bergen:
Km 42.5 – Côte de Cheval Rigon; 5.9 km aan 3.7% – category 3
Km 54.0 – Col du Beau Louis; 6.1 km aan 3.5% – cat. 3
Km 140.5 – Côte de Saint-Bonnet-les-Oules; 2.8 km aan 3.7% – cat. 3
Km 144.5 – Côte de Saint-Héand; 1 km aan 5.1% – cat. 3
Km 152.0 – Côte de La Gimond; 1.8 km aan 6.5% – cat. 2
Km 175.0 – Col de la Gachet; 5 km aan 4.4% – cat. 2
Km 178.5 – Côte de la Croix Blanche; 1.8 km aan 4.9% – cat. 3
Km 204.0 – Croix De Chaubouret; 10 km aan 6.7% – cat. 1

Ook wordt er tweemaal gesprint voor bonussen voor het puntenklassement. De eerste tussensprint wordt geklokt in Saint-Priest-La-Prugne, op 59,5 km, kort nadat de renners de tweede helling van de dag achter de rug hebben. De tweede tussensprint staat gepland voor bijna helemaal aan het einde van de race, op 187,5 kilometer, in Saint-Chamond.

De rit start om 10.15 uur in Varennes-sur-Allier en eindigt omstreeks 15.30 uur op de top van de Croix De Chaubouret. De rit begint vrij vlak met wat kleinere heuvels in de eerste dertig kilometer, waarna de eerste klim volgt. Na de tweede klim op zo’n zestig kilometer, daalt de weg gedurende dertig kilometer weer geleidelijk en dan volgen nog zo’n zestig tamelijk vlakke kilometers over een heel licht hellende weg. Daarna is het woord echt aan de klimspecialisten want in de laatste zestig kilometer moet er stevig worden geklommen.

Porte favoriet voor vierde etappe Parijs-Nice

Richie Porte (Sky) wordt als favoriet aangewezen. Maar ook Romain Bardet, Rafal Majka, Fabio Aru, Andrew Talansky en Tejay van Garderen. Ook Michal Kwiatkowski wordt onder de kanshebber gerekend en hij hoeft slechts één seconde goed te maken op Matthews om de gele trui weer in zijn bezit te krijgen. Rein Taaramae kan verrassen, evenals Rubén Fernnández. De Nederlander met de beste papieren voor deze rit is natuurlijk Wilco Kelderman.