Parijs-Nice. Richie Porte heeft de vierde etappe in de Koers naar de Zon gewonnen. Zijn overwinning in de koninginnerit was net niet genoeg om de leiding in het algemeen klassement te grijpen. De gele trui hang weer om de schouders van Michal Kwiatkowski, die als derde binnenkwam op de Croix de Cambouret.

Porte versloeg teamgenoot Geraint Thomas in het laatste stuk van de tien kilometer lange klim naar de finish. Kwiatkowski, die eerder de proloog won en twee dagen in het geel reed, kwam als derde binnen op acht seconden, precies genoeg om Ritchie Porte de leiderstrui te onthouden. Porte staat nu tweede in het algemeen klassement, op één seconde van de Pool. Tom Dumoulin is daarin de best geplaatste Nederlander met een vijftiende plaats

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Chris Anker Sörensen (Tinkoff-Saxo) en Antione Duchesne (Team Europcar) voerden het huzarenstuk van de dag op door al vrij vroeg weg te rijden bij het peloton. Ze kregen bijna acht minuten voor de aanval op het trio werd geopend. De Gendt en Sorensen hielden het vol tot kort voor de slotklim voor ze werden ingerekend. Op de Croix de Cambouret probeerden meerdere rijders weg te komen uit het peloton. Porte demarreerde om aansluiting met een kopgroepje te krijgen en kreeg Kwiatkowski mee. Toen Porte nogmaals demarreerde voor de eindspurt, kon alleen zijn teamgenoot Thomas mee. Kwiatkowski was met zijn derde plaats ‘best of the rest’ – maar pakte wel de gele trui terug.

Etappe 5 Paris-Nice: Saint-Étienne / Rasteau – 192,5 km

Ook voor vandaag staat er een bergetappe op het programma van Parijs-Nice, maar dit keer zit de zwaarste klim voorin en eindigt de rit redelijk vlak. Dat een puncheur deze rit gaat winnen, is de meest logische uitkomst, voor de echte sprinters zit de rit toch wat lastiger in elkaar en de aankomst is helling op. Michael Matthews  start als favoriet en kan vandaag een mooie troostprijs verdienen met een tweede ritzege in deze editie van Parijs-Nice.

De rit begint met een stevige klim naar de top van de Col de la République, een eerste categorie klim waarvoor de renners al na 300 meter peddelen uit het zadel moeten komen. Daarna wordt er een lange afdaling gemaakt en volgt er een lang, vrijwel vlak stuk. Pas na 125 km volgen de andere drie cols die in de rit zijn opgenomen.

Hellingen etappe 5 Parijs-Nice 2015

Km 12.5 – Col de la République, 12,2 km aan 4,5% – cat 1
Km 125.0 – Col du Devès, 4,1 km aan 4,4% – cat 3
Km 148.0 – Côte de l’Aleyrac, 6,2 km aan 4% – cat 2
Km 184.0 – Côte de Buisson, 1,8 km aan 4,3% – cat 3

Tussensprints
Km 81.5 – Cornas
Km 164,0 – Valreas

De laatste kilometer kent een hoogteverschil van bijna 50 meter en de laatste 500 meter gaan steiler omhoog dan de eerste halve kilometer. Ook de Belg Philippe Gilbert en natuurlijk de Duitser John Degenkolb kunnen op zo’n heuvel een goede eindspurt neerzetten. Verder moet Matthews rekening houden met José Joaquin Rojas, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Rubén Fernandez, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Warren Barguil en Arthur Vichot.