Parijs-Nice 2015. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) soleerde in de zesde etappe van Parijs-Nice naar de zege. Simon Spilak, met Rui Costa in zijn achterwiel, kwam als de tweede binnen, op 32 seconden van Gallopin. De Fransman greep met zijn overwinning ook de leiding in het algemeen klassement.

Renners gooien handdoek in de ring

Gisteren werd de laatste echte etappe van Parijs-Nice maar de rit deed de bijnaam van ‘Koers naar de Zon’ weinig eer aan. De 181 kilometer lange etappe voerde van Vence naar Nice, waar het peloton met de mediterrane lentezon boven het hoofd zou moeten arriveren. Maar het was koud, het regende, en af en toe kwam het zelfs met bakken uit de lucht – en dus werd afdalen een hachelijke onderneming. Dat ondervonden ook Richie Porte en Geraint Thomas die op de laatste afdaling van de Côte de Peille probeerden de ontketende Gallopin bij te halen waarbij ze onderuitgleden. Beide mannen stapten weer op en eindigden alsnog goed. Maar veel renners gooiden onderweg de handdoek: Van de 148 renners die aan de start stonden, bleven er 106 over.

De Fransman Gallopin was in de klim op de Côte de Peille weggereden van de kopgroep en reed de daaropvolgende dertig kilometer in zijn eentje naar de meet. Met zijn overwinning nam hij ook de gele leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. De Pool kwam als veertiende binnen, op 1:02 van Gallopin en staat daardoor nu derde in het algemeen klassement, op 37 seconden. Richie Porte behoudt zijn tweede plaats en komt 36 seconde tekort. Wilco Kelderman finishte als zestiende en was de beste Nederlander. Na afloop van de rit maakte Tom Dumoulin bekend af te stappen en zich te richten op andere belangrijke wedstrijden die eraan komen.

ITT – Paris-Nice: Nice – Col d’Èze – 9,5 km

Vandaag wordt de laatste dag van Parijs-Nice. De koers zit erop maar de renners moeten nog één keer een huzarenstukje leveren. Er wordt een klimtijdrit gereden van 9,5 kilometer lang op de Col d’Èze. Het gemiddelde stijgingsniveau is 4,7%, maar in het begin van de klim zitten stukken van 7,7% en 8,5% en halverwege nog een van 7%. Naar de top toe wordt het minder steil en het laatste stuk loopt nog maar met 1,2% omhoog. Alleen regent het wel…

Een klimtijdrit is een specialisme voor iemand als Richie Porte, de Tasmaniër die in januari Australisch kampioen werd in de tijdrit en ook nog eens een formidabele klimmer is. Porte start dan ook als favoriet om deze race tegen de klok te winnen. Geraint Thomas is nog zo’n iemand die dit heel goed kan, en niet te vergeten, ook Tejay van Garderen en Rui Costa. Michal Kwiatkowski moet dit ook kunnen.

De grote vraag voor de nummer twee en drie van het algemeen klassement is: kunnen de Pool en Porte genoeg tijd pakken om Gallopin van de troon te stoten? Want ook Gallopin zou gezien zijn knappe prestatie om weg te gaan op een helling die niet veel steiler was als de gevreesde Col d’Heze een verrassende winnaar kunnen zijn, net als Simon Spilak die gisteren toch ook makkelijk meeklom en genoeg overhield om op het podium te eindigen.

Een naam die ook onder de kanshebbers zou moeten worden gerekend is die van Bradley Wiggins. Alleen heeft Sir Bradley andere plannen voor de komende weken en het winnen van een klimtijdrit is nu niet een van zijn prioriteiten. Bovendien is er opnieuw regen voorspeld, en dat is niet Wiggo’s favoriete weertype wanneer hij op een berg fietst. Andere kanshebbers zijn Andrew Talansky Jakob Fuglsang, Tony Martin, Tim Wellens, Fabio Aru, Rafael Valls, en Ion en Gorka Izagirre,