Parijs-Nice 2015. Alexander Kristoff heeft met zijn etappezege in Parijs-Nice zijn vijfde etappezege van dit seizoen binnen gehaald. In de massasprint troefde hij de Fransmannen Nacer Bouhanni en Bryan Coquard af, beide van Cofidis. Moreno Hofland was de beste Nederlander met een zevende plaats.

De ontsnapping van de dag werd ingezet door twee Fransmannen van Europcar: Anthony Delaplace en Thomas Voeckler. Hun voorsprong liep op tot 4 minuten tot het peloton de jacht op het duo openden. Pas in de laatste kilometers werden ze ingerekend.

Tom Boonen zal met minder plezier terugdenken aan deze etappe van Saint-Rémy-les-Chevreuse naar Contres. Terwijl het peloton op jacht ging naar de onstsnappers, raakt hij het achterwiel van een andere rijder en sloeg finaal over de kop. Daarbij verrekte hij zijn schouder en dat betekent dat hij tot zes weken uitgeschakeld zal zijn en de voor hem belangrijke voorjaarsklassiekers zal moeten missen.

Op de Côte de Bel Air, pakte Jonathan Hivert de eerste bolletjestrui van deze editie van Paris-Nice. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) blijft in de gele trui rijden. Beste Nederlander is Lars Boom met een zesde plaats.

Etappe 2 Parijs-Nice

Voor vandaag staat er opnieuw een etappe voor de sprinters op het menu. Ook de tweede etappe is nagenoeg vlak. De rit is 172 kilometer lang en vertrekt om 11.30 uur vanuit Zooparc de Beauval Saint-Aignan en eindigt rond in Saint-Armand-Montrond.

De rit is verdeeld in twee stukken. Eerst wordt er een stuk van 127 kilometer naar het zuidoosten gereden, alwaar de renners de finishlijn voor de eerste keer passeren. Daarna volgt een circuit van 45 kilometer.

Net als gisteren moeten de renners één berg bedwingen, de Côte de La Tour, een 2,1 kilometer lange klim van de derde categorie met een gemiddelde stijging van at 4.2%. Deze klim valt in tegenstelling tot gisteren, pas vrij laat in de race – op 131 km.

Er zijn twee tussensprints. Op 57,5 km wordt er om de punten geknokt in Saint-Pierre-de-Jards. Met nog 45 km te gaan, wordt de doorkomst van de tweede sprint gepasseerd in Saint-Amand-Montrond.

Ook de tweede, wederom vlakke etappe leent zich voor avontuur en ontsnappen. Zo’n vlucht zou kunnen stuklopen op de Côte de La Tour, maar die berg zou ook de aanleiding kunnen zijn voor een ontsnappingspoging. De renners hebben dan weliswaar nog veertig kilometer voor de boeg en de kans dat zo’n onstnapping lukt, is niet erg waarschijnlijk. In de laatste kilometers zal het peloton zich waarschijnlijk in alle rust kunnen voorbereiden op een nieuw, hectische massasprint.

Kristoff wederom favoriet voor dagetappe Parijs-Nice

Alexander Kristoff is de beste sprinter tot nu toe in dit seizoen en hij is favoriet voor deze rit. Hij zou daarmee zijn zesde overwinning van dit seizoen kunnen boeken. Nacer Bouhanni zat er gisteren dicht bij en moet zijn eerste etappezege van dit jaar nog binnenhalen. Zijn landgenoten Arnaud Demare en Bryan Coquard zijn ook grote kanshebbers op de zege, evenals John Degenkolb en Giacomo Nizzolo. Van André Greipel hebben we nog weinig gezien dit jaar, maar de Duitser zou heel goed zijn eerste zege van het jaar kunnen boeken. Van de Nederlanders heeft Moreno Hofland de beste papieren om deze etappe te winnen.