Vuelta 2018. Het parcours van de Vuelta a España 2018 wordt op 13 januari bekend gemaakt, maar langzamerhand begint er al een aardig beeld te ontstaan over wat de mannen van het peloton het komende jaar in Spanje kunnen verwachten.

Er wordt gefluisterd dat er aar liefst tien bergaankomsten staan gepland, maar zeker weten we dat pas op 13 januari in het nieuwe jaar. Het wordt een “Una Vuelta muy Vuelta”, volgens Vuelta-directeur Javier Guillén, zoveel wilde hij al wel kwijt.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Lagos de Covadonga opnieuw decor voor een finish

Afgelopen week berichtte de Asturische krant La Nueva España dat de Lagos de Covadonga opnieuw deel zullen uitmaken van de Vuelta. De hooggelegen meren nabij het plaatsje Covadonga zullen voor de 21ste keer het decor vormen voor een finish in de Vuelta a España. Het is een klim van 14 kilometer lengte met een gemiddelde stijging van 6,8% en uitschieters tot zon 17%.

Deze etappe wordt vermoedelijk op 9 september gereden, een dag na de ‘Día de Asturias’, de nationale feestdag van de autonome regio Asturië, waarbij deze meren een belangrijke rol spelen in de rituele feestelijkheden. Bovendien viert het omliggende gebied, het Nationale Park van de Picos de Europa in 2018 haar honderdjarige bestaan, en ook komend jaar op de kop af 1300 jaar geleden dat het Koninkrijk Asturias werd gevestigd – eveneens in Covadonga.

Eerste keer voor de Praeres de Nava

Behalve Lagos de Covadonga is er mogelijk ook een bergaankomst op Les Praeres de Nava zijn. De Praeres de Nava is nooit eerder aangedaan in de Vuelta. Het betreft een klim van 5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 13,5% en stukken die steiler dan 20% zijn. De plaatselijke autoriteiten zijn keihard aan het lobbyen om deze klim in de Vuelta te krijgen. Behalve Les Praeres de Nava, is ook de Farrapona naar voren geschoven, een klim die perfect past in het rijtje monsterklims waar Asturië om bekend staat.

Scherprechter van de Vuelta a España 2018

Voorspelling winnaar Vuelta 2017 wedden GettyIn Biskaje in Baskenland zal er geklommen worden op de Monte Oiz, die met veel tromgeroffel en Baskische bombarie al is uitgeroepen tot de ‘scherprechter’ van de Vuelta 2018. Het is een 17 kilometer lange klim, met een gemiddelde stijging van 6% en stukken tot zo’n 17% en de berg zal het eindpunt vormen van een zware en vooral heel lange rit door Baskenland.

De Monte Oiz is een joekel van een berg die ook een droevige geschiedenis kent omdat er in 1985 een vliegtuig tegenaan vloog waarbij 148 personen de dood vonden. De berg wordt ook wel ‘het Balkon van Vizcaya’ genoemd, omdat je eenmaal op de top uitzicht hebt over heel Baskenland en de zee.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Vuelta van start met tijdrit in Málaga

De Vuelta a España 2018 zal van start gaan in Málaga vanuit het museum Centro Pompidou met een tijdrit over 10 kilometer en ook de Caminito del Rey in dezelfde provincie zou op het programma staan. La Camperona (provincie Léon) en La Covatilla (provincie Salamanca) worden genoemd en er zou heel goed een bergrit door Aragon kunnen zijn met een finish op de Javalambre / Pico del Buitre.

Ook doet de Vuelta dit jaar Galicië weer aan en de laatste twee echte etappes vinden vermoedelijk plaats in Andorra. De finish is zoals gebruikelijk in Madrid waar op 16 september bekend zal zij wie de winnaar van de Ronde van Spanje is.