Parcours Tour de France 2015. Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Tejay van Garderen, Roman Bardet, Julian Arredondo, Tony Gallopin, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wilco Kelderman. Ze staan allemaal aan de start van de Grande Boucle dit jaar die bovendien vertrekt vanuit Utrecht. Kortom, het belooft een prachtige Tour de France te worden.

De Tour de France kent dit jaar een vlakke eerste ‘week’ van negen etappes die op de rit naar Huy in België allemaal nagenoeg vlak zijn. In de tweede week wordt er door de Pyreneeën gereden en zet de Tour koers naar het noordoosten voor de alpenetappes die in de laatste week worden verreden.

Start Tour de France 2015 door Utrecht

De Tour de France 2015 start op zaterdag 4 juli om 14.00 uur met een individuele tijdrit van 13,7 kilometer die dwars door de stad Utrecht gaat. De laatste renner zal rond 17.32 uur de finish passeren. Tony Martin, Chris Froome, Fabian Cancellara en natuurlijk Tom Dumoulin zijn kanshebbers waarbij die eerste aast op een Nederlandse etappezege. Het weer is zomers, zelfs tropisch op de eerste dag van de Tour de France wanneer de renners door Utrecht rijden. Buienradar belooft op moment van schrijven echter niet veel goeds. De temperaturen in Nederland kunnen in de loop van de zaterdagmiddag oplopen tot boven de veertig graden en dat betekent één ding: Onweer.

Dag 2 Tour de France richting werkeiland Neeltje Jans

De dag daarna wordt het echt fietsen geblazen en is de temperatuur een stuk aangenamer. De tweede etappe vertrekt ook vanuit de Domstad waarbij via Rotterdam en de deltawerken koers wordt gezet naar het werkeiland Neeltje Jans. De rit is 166 kilometer lang en vlak waarbij de wind aan zee in de loop van de middag wat steviger gaat waaien vanuit het noordwesten bij een aangename temperatuur. De wind in het laatste deel van de rit maakt deze etappe een prooi voor de Nederlanders binnen het peloton die gewend zijn aan deze condities en de kans is groot dat er pogingen worden gedaan om het peloton in stukken te scheuren. De finish gaat vermoedelijk spectaculaire beelden opleveren van een (massa)sprint op de Oosterscheldekering.

Op dag drie rijdt de Tour door België. De start is in Antwerpen met een finish op de muur van Hoei, ofwel er moet voor het eerst worden geklommen in de Tour. Als hij weer fit is en inderdaad van start gaat, is deze rit een perfecte uitdaging voor Nacer Bouhanni en ook John Degenkolb zou hier kunnen verrassen. Maar ook de klassementsrenners als Froome, Contador en Nibali zullen proberen hier tijdwinst te boeken.

De vierde, nagenoeg vlakke etappe begint in het Belgische Seraing en de aankomst ligt net over de grens in Frankrijk, in Cambrai. De rit is met 223.5 km de langste in deze Tour en bevat meerdere kasseienstroken – die bij mooi weer glad zijn vanwege het stof en bij nat weer glad zijn door de regen. Kortom, het wordt een uitputtingsslag a la Paris–Roubaix met uitvallers en valpartijen.

Enkel vierde categorie heuvels

Ook de dagen daarna blijft het parcours redelijk vlak met wat heuvels waarvan enkele als een vierde categorie worden geteld. Pas in de achtste rit zit er weer een klim in om naar uit te kijken als er wordt gefinisht op de Mur de Bretagne. Daarna volgt op zondag 12 juli de ploegentijdrit van Vannes naar Plumelec met een lengte van 28km. Op maandag krijgen de renners een dagje rust.

De tweede week wordt bergachtiger. Het circus verplaatst zich richting het zuiden en de aankomst van de tiende etappe op de Pierre Saint Martin is meteen een buitencategorie. Ook de dag daarna wordt er stevig geklommen als de Col du Tourmalet op het programma staat, evenals de legendarische Col d’Aspin.

Ook etappe 12, van Lannemezan naar Plateau de Beille is 195 km lang met een aankomst op de buitencategorie met dezelfde naam, is een prooi voor de klimmers. De dertiende etappe is eigenlijk de enige rit in deze week waarin de renners een beetje gelegenheid krijgen om op adem te komen. Ook deze rit van 198,5 km, van Muret naar Rodez, is alles behalve vlak maar zonder extreme klimpartijen.

Winactie Tour de Frace games Wielertours.nl

Wil je zelf beleven hoe het is om mee te strijden in de Tour de France 2015? Doe dan mee met onze win actie en maak kans op een exemplaar van Pro Cycling Manager of Le Tour de France 2015!

Eerste bergetappes Tour de France 2015

De veertiende etappe, van Rodez naar Mende (178,5 km) heeft een vrij makkelijke aanloop, en lang vlak middendeel en een brutale aankomst op de Cote de la Croix Neuve. De vijftiende etappe van Mende naar Valence is een van de weinige die een lange vlakke finish heeft en de dag erna, als de laatste rit voor de tweede rustdag naar Gap wordt gereden, begint de rit ook met een vlakke aanloop naar de eerste berg die zich pas op 130 km in de rit aandient.

Na de tweede rustdag resten er nog vier stevige alpenetappes – met het slotakkoord op de Alpe d’Huez – plus de vlakke slotrit naar Parijs. In deze laatste week, en dan vooral in de twintigste etappe zal de Tour de France bepaald worden.

De echte klimmers: Contador, Froome, Quintana, Valverde, Rodriguez en Nibali zijn de mannen die als specialist te boek staan voor deze ritten.

Tour de France 2015: Nibali kampt met vormdip

Vincenzo Nibali Tour de France 2015Vincenzo Nibali is titelverdediger, maar bij aanvang van de Grand Boucle wordt er op fora al heftig gespeculeerd dat de Italiaan van Astana met een vormdip te kampen heeft en een verlies van zo’n 20% aan wattages heeft. Bovendien verliest de ‘Haai van Messina’ nog altijd fors op Froome en Contador in een tijdrit.

Alberto Contador schreef eerder dit seizoen de Giro d’Italia op zijn naam als het eerste deel van zijn uitdaging van dit seizoen om de dubbel te pakken. De Tour de France winnen is het tweede deel van zijn plannen. Afgelopen jaar kwam hij ten val in de Ronde van Frankrijk en moest met een beenbreuk afstappen. De afgelopen weken klaagde hij voortdurend over vermoeidheid na de Giro maar won wel fluitend de Route du Sud.

Chris Froome grootste kanshebber Tour de France 2015

De bookmakers zien Christopher Froome echter als de grootste kanshebber. Ook Froome liet zien al goed in vorm te zijn

Alejandro Valverde werd afgelopen week kampioen op de weg in Spanje en is, net als afgelopen jaar bezig aan een ijzersterk seizoen waarin hij de UCI-wereldranglijst opnieuw aanvoert. Valverde kan klimmen én dalen, en is bovendien – net als Froome – behoorlijk allround. Hoewel Valverde in het verleden net niet genoeg had om een Grand Tour te winnen, zou dit zijn eerste kunne worden. Of Valverde na drie weken fietsen in Parijs als winnaar zal worden binnengehaald in een sterk veld als dit, zal heel erg afhangen van de pech die zijn concurrenten hebben.

Ook Nairo Quintana staat hoog op het lijstje van de bookmakers. In tegenstelling tot Contador, Valverde en Froome heeft hij dit seizoen nog niet echt laten zien dat hij in topvorm is en heeft ook bijzonder weinig koersen gereden. De vraag is dan ook of hij genoeg ritme heeft opgebouwd om in de Ronde van Frankrijk te kunnen pieken.

Andere kanshebbers zijn de Fransman Thibaut Pinot, die zijn succesvolle seizoen van afgelopen jaar heeft weten voort te zetten in 2015. Ook Tejay van Garderen, Joaquim Rodriguez, Roman Bardet en Richie Porte worden tot de kanshebbers gerekend. Wilco Kelderman is bij de bookmakers de best gekwalificeerde Nederlander, nog voor Bauke Mollema die dit jaar aan de Tour begint als kopman van Trek.