Parcours Tirreno-Adriatico 2017. De Tirreno-Adriatico is een van de belangrijkste voorjaarskoersen op de wielerkalender en geldt als opmaat voor het klassiekerseizoen maar ook als een opstapje naar de Giro d’Italia die in mei zal worden gereden. Er staan veel grote klassementsrenners aan de start die deze etappekoers door Italië als voorbereiding op de grote rondes zullen rijden.

Afgelopen jaar won Greg van Avermaet de Tirreno-Adriatico en dit jaar worden onder andere Tom Dumoulin, Robert Gesink en Bauke Mollema tot de topfavorieten gerekend. Ze nemen het op tegen o.a. Nairo Quintana, Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, en Thibaut Pinot.

Nibali ziet Tirreno als test voor de rest van het seizoen en de Giro

De Italianen zelf zien de koers vooral als een strijd tussen Aru en Nibali, die in deze koers hun eerste grote vergelijk van dit jaar maken en afhankelijk van de resultaten ten opzichte van elkaar hun trainingen voor de grote wielerrondes zullen aanpassen. Nibali zei tegen de Italiaanse pers: “Deze Tirreno zal heel indicatief zijn om te begrijpen op welk punt ik zit wat betreft de rest van het seizoen en vooral wat betreft de Giro d’Italia”.

Wedden op wielrennen doe je bij 888Sport

Dumoulin niet bang voor Quintana, Nibali en Aru

Tom Dumoulin zei tegen De Telegraaf: “De tijdrit blijft mijn wapen tegenover andere klassementsrenners. Ik hoop daar dus tijd te winnen tegenover de concurrentie. Doordat ik de laatste weken vooral op klimmen heb getraind, zal het wel moeilijk worden om in die tijdrit veel voorsprong op de andere klassementsrenners te pakken. Het blijft echter een belangrijke dag in deze Tirreno-Adriatico. De afgelopen weken heb ik in Abu Dhabi en Strade Bianche bewezen dat de vorm goed is. Ik hoef niet bang te zijn voor mannen als Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Fabio Aru.”

Etappes Tirreno-Adriatico 2017

De Tirreno-Adriatico is de derde rittenkoers in de World Tour 2017 en wordt dit jaar voor de 52de keer verreden. Ook dit jaar staan er weer zeven ritten gepland, met voor elk wat wils: vlakke ritten, klimritten en tijdritten. De route vertrekt vanaf de Tyrreense zee en voert naar de finish aan de Adriatische zee – en daarom wordt de wedstrijd ook wel de De koers van de twee zeeën’ genoemd.

Etappe 1, 8 maart – Lido di Camaiore – Lido di Camaiore, 22,7 km

Vandaag begint La Corsa dei due Mari begint met een vlakke ploegentijdrit over een soort stratenparcours tussen Lido di Camaiore en Lido di Camaiore van 22,7 km, en voert langs zee. In deze TTT liggen de kansen voor BMC, Quick-Step en Movistar het beste .

Etappe 2, 9 maart – Camaiore – Pomarance, 228 km

De tweede rit van Camaiore – Pomarance is met 228 km de langste en blijft ook in de buurt van de zee. Ook hier is het parcours tamelijk vlak met wat lichtere bergdoorkomsten, voert langs Livorno en Pisa en eindigt op een flauwe helling in Pomarance.

Etappe 3, 10 maart – Monterotondo Marittimo – Montalto di Castro, 204 km

De derde etappe van Monterotondo Marittimo naar Montalto di Castro begint met een afdaling, gevolgd door een vlak stuk en vervolgens weer enkele heuvels waarvan er een meetelt voor het klassement; de rit eindigt in dalende lijn, om dan echt vlak voor de meet in Montalto di Castro toch weer even venijnig op te lopen.

Etappe 4, 11 maart – Montalto di Castro – Monte Terminillo, 171 km

Etappe vier, van Montalto di Castro naar Monte Terminillo is wederom heuvelachtig maar met een venijnige finish op de zestien kilometer lange klim op de Campoforogna, met een maximale helling van 12%.

Etappe 5, 12 maart – Rieti – Fermo, 209 km

In de vijfde rit wordt de Adriatische Zee voor het eerst bereikt. De rit van Rieti naar Fermo is209 km lang en kent geen hele grote hoogteverschillen, begint met twee trage klims en naar het einde toe worden de heuvels lager maar volgen elkaar in razend tempo op – met venijnig steile stukjes, zoals in de laatste kilometers met een stukje van 22% en vlak voor de streep nog eens een stukje van 10%.

Etappe 6, 13 maart – Ascoli Piceno – Civitanova Marche, 168 km

De zesde etappe van Ascoli Piceno naar Civitanova Marche kent wederom veel heuvels met hier en daar steile stukken, maar heeft een vlakke aankomst van 3,5 kilometer lengte – een sprintersfeestje.

Etappe 7, 14 maart – San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto, 10,05 km, individuele tijdrit

De laatste etappe is een individuele tijdrit van 10 kilometer langs de boulevard van San Benedetto del Tronto waarin we Tom Dumoulin kunnen verwachten.

Tirreno-Adriatico kanshebbers

Met twee tijdritten, een aantal aankomsten met venijnige hellingen en onderweg voldoende tijd om te herstellen, liggen de kansen voor Dumoulin erg goed. 888sport noteert 8.00 voor de Limburger maar ziet Quintana als winnaar die 2.75 noteert. Quintana komt echter vaak pas wat later in het seizoen op stoom en is niet de beste tijdrijder.

Vicenzo Nibali is dat wel (8.00) en kan bovendien een overwinning op eigen bodem boeken en zal zich als een haai in het water voelen op dit parcours. Bauke Mollema (11.00) heeft afgelopen jaar laten zien dat hij beter is gaan tijdrijden, en met de klimaankomsten erbij plus mogelijk wat slechter weer, zou de Groninger van Trek een heel goed klassement moeten rijden.

Ook voor Pinot, die 4.00 noteert is dit een parcours die hij op dit tijdstip in het jaar goed aan kan. Een outsider die door de twee tijdritten goede zaken kan doen, is Dennis Rohan (18.00). Mikel Landa noteert 26.00, Fabio Aru 29.00 en voor Robert Gesink staan bij aanvang van de race odds van 67.00 genoteerd bij 888sport – maar Gesink zou heel goed stukken verrassender voor de dag kunnen komen dan dit.

Wed op wielrennen bij 888sport – Lees ook: wedden op wielrennen