Op 5 maart gaat de 75ste editie van Parijs-Nice van start, de Race naar de Zon. Dit jaar is er geen proloog, wel weer een individuele tijdrit en het parcours stijgt naar hoogten waar geen Paris-Nice ooit eerder is gegaan.

Afgelopen jaar won Geraint Thomas en werd Contador tweede. Beiden zijn ook dit jaar van de partij, maar het parcours is dit jaar uitdagender. Kan Contador kan de tafels omkeren?

Een parcours dat van alles biedt

De start op 5 maart vindt net buiten Parijs plaats in Bois-d’Arcy en de aankomst is op 12 maart in Nice aan de Côte d’Azur. Er zijn acht etappes in deze eerste grote rittenkoers van het jaar. Er is een individuele tijdrit met een steile bergaankomst van 3 km klimmen op de Mont Brouilly, plus een etappe waar de renners aankomen op een berg via de hoogste weg die ooit in Parijs-Nice werd opgenomen.

Parijs-Nice biedt zoals elk jaar weer een mooie mengeling van vlakke en bergritten, en dit jaar is er een mooi evenwicht met eerst drie vlakke ritten, een 14,8 km lange ITT een overgangsrit en vervolgens gaat het de laatste dagen de bergen in. Ook vorig jaar zou de tijdrit op de Brouilly eindigen, maar door sneeuwval werd de rit ingekort.

Parijs-Nice 2017 Etappes

Etappe 1: Bois-d’Arcy – Bois-d’Arcy, 148.5 km
Etappe 2: Rochefort-en-Yvelines – Amilly, 192.5 km
Etappe 3: Chablis – Chalon-sur-Saône, 190 km
Etappe 4: Beaujeu -Mont-Brouilly, 14.5 km (ITT)
Etappe 5: Quincié-en-Beaujolais – Bourg-de-Péage, 199.5 km
Etappe 6: Aubagne – Fayence, 192 km
Etappe 7: Nice – Col de la Couillole, 177 km
Etappe 8: Nice – Nice, 115.5 km

Parcours Parijs-Nice 2017: Eerste helft vlak, tweede helft veel klimwerk

De eerste drie ritten zijn tamelijk vlak en bieden kansen voor onder andere John Degenkolb, Danny van Poppel, André Greipel en de andere sprinters. Zoals gezegd is de vierde rit een individuele tijdrit met een aankomst bergop waarvan de laatste kilometer een stijgingspercentage van 9,3% heeft – een kolfje naar de hand van Alberto Contador, en het is jammer dat Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Chris Froome er niet bij zijn om te zien hoe deze mannen het ten opzichte van elkaar doen.

In de vijfde rit begint het landschap iets meer te plooien, maar echt grote beklimmingen zijn er niet. Dat is in etappe zes wel anders als er zes bergdoorkomsten staan te wachten, waarvan er drie van de eerste categorie zijn waaronder de Col de Bourigaille die twee keer wordt beklommen. In deze rit gaan de klassementsrenners een eerste grote slag slaan en wordt het klassement flink opgeschud.

Wedden op wielrennen doe je bij 888Sport

Koninginnenrit klimt hoger dan ooit te voren

Ook de zevende rit is voor de klimmers; er wordt gestart in Nice en de rit voert rond de Alpiene regio rondom de stad, met andermaal drie keer een eerste categorie klim. Dit is de koninginnenrit en die eindigt dit jaar hoger dan ooit met een aankomst op de Col de Couillole. De klim is 15,7 km lang met een gemiddelde stijging van dik 7%.

Het is lang geleden dat er een klim van dit kaliber in Paris-Nice zat en het is niet gek dat bijvoorbeeld Albert Contador zich voor deze editie heeft gemeld. Ook de slotrit is bergachtig, met twee keer een eerste categorie en drie keer een tweede categorie bergdoorkomst, maar dit keer is de aankomst bergafwaarts – in de stad Nice waar we zullen weten voor wie de zon schijnt en zich winnaar mag noemen.

Kansen Nederlanders

Het is jammer dat Tom Dumoulin niet heeft bevestigd, hij had zeker om de eindzege mee kunnen doen. Wout Poels, die bij Sky ruimte krijgt door het ontbreken van Froome, kan wel meedoen om de zege. Danny van Poppel krijgt in de eerste ritten goede kansen voor een sprintzege.

Favorieten Parijs-Nice 2017

Vorig jaar won Geraint Thomas en werd Alberto Contador tweede op 4 seconden van de Brit. Door de tijdrit en zware bergaankomst in de koninginnenrit, liggen zijn kansen dit jaar veel beter. De bookmaker 888sport ziet Contador als favoriet en noteert 3.00 voor de eindzege. Thomas noteert 6.00 en Richie Porte, die afgelopen jaar derde werd maar wel de edities van 2015 en 2013 won, noteert 10.00.

Parijs-Nice 2016: top 10
1. Geraint Thomas (GBr) Team Sky, 27-26-40
2. Alberto Contador (Esp) Tinkoff, at 4s
3. Richie Porte (Aus) BMC, at 12s
4. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha, at 20s
5. Ion Izagirre (Esp) Movistar, at 37s

Parijs-Nice: Recente winnaars
2016: Geraint Thomas (GBr)
2015: Richie Porte (Aus)
2014: Carlos Betancur (Col)
2013: Richie Porte (Aus)
2012: Bradley Wiggins (GBr)

Wed op wielrennen bij 888sport – Lees ook: wedden op wielrennen