Tour 2018 etappes en parcours. Vanmiddag is de route van de Tour de France 2018 gepresenteerd. De start vindt plaats op 7 juli op het eiland Noirmoutier-en-l’Île en op 29 juli 2018 eindigt de Ronde van Frankrijk traditiegetrouw op de Champs Elysées in Parijs.

Er zijn zes bergritten, twee tijdritten en twee rustdagen. Ook is er een kasseienrit en een etappe die over stofwegen voert. De totale lengte is met 3329 kilometer korter dan voorgaande edities.

Parcours Tour de France 2018 – alle etappes

De Tour 2018 bestaat wezenlijk uit twee delen: de eerst negen dagen is het parcours voornamelijk vlak en vindt plaats in het westen en noordwesten van Frankrijk, terwijl de rest van de ritten plaatsvindt in het midden- en hooggebergte in het zuidoosten en zuiden van Frankrijk.
In dit tweede deel van de Tour de France is er een finish op de L’Alpe d’Huez en spelen de Alpen, het Massif Central en natuurlijk de Pyreneeën de hoofdrol. Ook is er in de voorlaatste rit nog een individuele tijdrit van 31 km.

Voorspel en win met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Grand Départ

De eerste week wordt tamelijk vlak. De Grand Départ vanuit Noirmoutier-en-l’Île en voert langs de kust naar Fontenay-le-Comte, een vlakke rit die de kustlijn volgt van 195 km, een mooie rit om de benen meteen goed warm te draaien. Ook in de dagen erna blijft de Tour de France in de Vendée en Le Pays de la Loire. Er is een ploegentijdrit in de derde etappe en de Mûr de Bretagne dient als finish voor de zesde etappe.

In de volgende drie ritten rijdt de Tour naar het noorden van Frankrijk via Fougères, Chartres, Dreux en Amiens, waarna tussen Arras en Roubaix een rit wacht met 15 sectoren kasseien en in totaal 21 kilometer kasseienstrook, waaronder de Mons-en-Pévèle en de Camphin-en-Pévèle.

Bergritten in Alpen

Na de kasseienrit vliegt het peloton naar Annecy en dat ligt in de buurt van de Franse Alpen. In de ritten in deze tweede fase van de Tour wordt het klimmen geblazen. Er zijn drie Alpenritten gepland, waarvan de laatste, etappe 12, de langste met 175 km, eindigt op de Alpe d’Huez.

Daarna volgen er drie lange overgangsritten die ook nog de nodige verrassingen meebrengen, zoals de veertiende rit die eindigt met een drie kilometer lange slotklim met een gemiddelde stijging van 10%. De laaste van deze drie overgangsritten eindigt in de oude vestingstad Carcassonne, alwaar de renners mogen genieten van hun tweede rustdag.

Zware bergetappes in Pyreneeën

Tom Dumoulin betting Tour de France etappes en parcours GettyDe dag daarna voert de zestiende Tour etappe de renners mee de Pyreneeën in, alwaar drie zware bergetappes staan gepland. De eerste is een lange rit van 218 km naar Bagnères-de-Luchon. Van daaruit volgt de dag erna een hele korte rit van 65 km, maar met de nodige zware klauterpartijen.

De achttiende etappe voert door het heuvelachtige voorgebergte van de Pyreneeën naar Pau. De dag daarna mag er nogmaals flink geklommen worden. Als het klassement na deze dag nog niet beslecht is, kan de ITT van rit twintig nog voor kleine opschuddingen van het klassement zorgen alvorens de renners naar Houilles vertrekken, van waaruit ze op 29 juli op weg gaan naar de Champs Elysées.

Kansen voor Tom Dumoulin

Wat kan Tom Dumoulin met dit parcours? Ondanks dat er veel vlakke en middengebergte-etappes inzitten, er maar twee tijdritten worden gereden, waarvan slechts één individueel, zijn er wel kansen voor de Limburger. Zeker omdat de laatste tijdrit volgt als voorlaatste rit en ná alle bergritten. Het zou geweldig zijn om te zien dat Tom zo vlak voor het einde Chris Froome kan onttronen. Dat is: áls Dumoulin de Tour rijdt.

Froome heeft al aangegeven dat een vijfde Tour zege zijn prioriteit wordt in het wielerseizoen 2018. Hij is favoriet, ook bij bookmaker Mr Green, waar hij 2.00 voor de winst noteert. Tom Dumoulin wordt zijn belangrijkste concurrent en noteert 3.50. Uiteraard is Poels als meesterknecht bij Team Sky de aangewezen man om Froome bij uitvallen te vervangen. Nu een tientje inzetten op Poels kan een leuke investering voor de toekomst zijn. Lees ook: wedden op wielrennen.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Etappes Tour 2018

Etappe 1 – 7 juli: Noirmoutier-en-l’Ile – Fontenay-le-Comte, 189km
Etappe 2 – 8 juli: Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon, 183km
Etappe 3 – 9 juli: Cholet – Cholet (TTT), 35km
Etappe 4 -10 juli: La Baule – Sarzeau, 192km
Etappe 5 -11 juli: Lorient – Quimper, 203km
Etappe 6 -12 juli: Brest – Mûr de Bretagne Guerlédan, 181km
Etappe 7 -13 juli: Fougères – Chartres, 231km
Etappe 8 -14 juli: Dreux – Amiens Métropole, 181km
Etappe 9 -15 juli: Arras Citadelle – Roubaix, 154km

Rustdag, 16 juli: Annecy

Etappe 10 – 17 juli: Annecy – Le Grand Bornand, 159km
Etappe 11 – 18 juli: Albertville – La Rosière, 108km
Etappe 12 -19 juli: Bourg-Saint-Maurice Les Arcs – Alpe d’Huez, 175km
Etappe 13 – 20 juli: Bourg d’Oisans – Valence, 169km
Etappe 14 – 21 juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Mende, 187km
Etappe 15 – 22 juli: Millau – Carcassonne, 181km

Rustdag, 23 juli: Carcassonne

Etappe 16 – 24 juli: Carcassonne – Bagnères-de-Luchon, 218km
Etappe 17 – 25 juli: Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan (Col de Portet), 65km
Etappe 18 – 26 juli: Trie-sur-Baïse – Pau, 172km
Etappe 19 – 27 juli: Lourdes – Laruns, 200km
Etappe 20 – 28 juli: Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette (ITT), 31km
Etappe 21 – 29 juli: Houilles – Paris Champs Elysées, 115km