Het parcours van de Giro d’Italia is bekend. Met acht aankomsten bergop, zes vlakke ritten, stofweggetjes, 44,2 kilometer aan tijdritkilometers, een vulkaanbeklimming, de Cervinia, de Gran Sasso, de Zoncalo en de Colle delle Finestre als de Cima Coppi, biedt de Giro d’Italia in 2018 een zeer mooi en gevarieerd parcours. De start is in Jeruzalem en de finish is in Rome.

De start van de Ronde van Italië vindt plaats in Jeruzalem en de eerste drie dagen rijdt de Giro-karavaan door Israël om te eindigen in Eilat – na een 229 km lange rit door de Negev. Hierna volgt een rustdag waarin de karavaan zich richting Italië kan verplaatsen.

Parcours en etappes Giro 2018

De drie ritten daarna vinden plaats op het eiland Sicilië, waar de vierde etappe vertrekt vanuit Catania, de stad aan de voet van de Etna. De eerste Siciliaanse rit is een heuveletappe met enkele bergdoorkomsten van 191 km. De vijfde rit vindt aan de westkant van Sicilië plaats en de derde rit op het eiland voert van Caltanissetta naar de ‘Montibello’ waar de eerste zware bergaankomst van deze editie is gepland bij het Osservatorio Astrofisico op 1736 meter hoogte op de Etna.

Na Sicilië wordt een oversteek gemaakt via de Straat van Messina naar Calabria en bereikt de Giro Italië proper. Vanuit de wreef van de laars in Pizzo wordt langs de kust naar Praia a Mare gereden, en de dag daarna van daaruit in een lange rit van 208 km naar Santuario di Montevergine, dat nabij Napels ligt. De negende rit ligt landinwaarts en voert van Pescosannita naar Campo Imperatore; deze is 224 km lang en eindigt bergop op de Gran Sasso d’Italia. Daarna volgt een rustdag waarbij de renners zich niet hoeven te verplaatsen.

Voorspel en win met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Langste rit Ronde van Italië

De tiende rit in de Giro van 2018 is de langste etappe met 239 km. Een heuvelrit met één zware klim, de Fonte della Creta, die op 20 kilometer in de rit zit. De elfde rit is aanzienlijk korten met 159 km en ook deze rit kent een ‘nasty’ klim, de Passo del Termini, nog een wat minder steile klim en ook de aankomst in Osimo is bergop.

De twaalfde rit is een lange vlakke rit met slechts drie kleine heuveltjes waarvan er een, de Tre Monti, meetelt voor de bergtrui. De finish is dalend met een vlakke aankomst en dus ligt hier een massasprint in het verschiet. De dertiende etappe is nog vlakker en heeft slechts één heuveldeel van enkele kilometers dat aan het einde ligt terwijl de aankomst in Nervesa della Battaglia weer helemaal vlak is voor een nieuwe massasprint.

Monte Zoncolan: Zware bergetappe

De dag erna volgt een zware bergrit in etappe veertien, die start met een vals vlak en daarna steeds hogere heuvels en dan bergen en vijf bergdoorkomsten in totaal – om te finishen op de gevreesde Monte Zoncolan. De vijftiende rit is eveneens bergachtig, met vier bergdoorkomsten en een aankomst bergop. Hierna volgt de laatste rustdag.

De dag daarna is een vlakke tijdrit van 34,5 km van Trento naar Rovereto. Ook de zeventiende rit is kort en heuvelachtig, met een start in nabij het Gardameer en een finish in Iseo. De achttiende etappe is nagenoeg vlak tot op 135 km, daarna liggen er bergpunten op de korte klim de Novello en na afdalen begint meteen de aanloop naar de steile klim op de Prato Nevoso.
De negentiende etappe is een van de zwaardere, met vier bergdoorkomsten waaronder de Cima Coppi en de aankomst op de Jafferau. De twintigste rit begint wederom vlak om halverwege in een zware bergrit te veranderen met drie steile bergdoorkomsten inclusief aankomst op de Cervinia. De laatste etappe bestaat uit een stratencircuit in Rome met rondjes van 11,8 km die tien keer keer worden gereden.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin was als winnaar van de afgelopen editie bij de presentatie aanwezig, evenals Vincenzo Nibali, Fabio Aru en Chris Froome. Die laatste liet weten dat hij de Giro gaat rijden en hij hoopt daarmee drie grote rondes op rij te kunnen winnen.

Tom Dumoulin heeft al een keuze gemaakt of hij de Giro wel of niet rijdt, maar stelt het bekendmaken van zijn beslissing nog even uit tot in het nieuwe jaar. Met ongeveer net zo weinig tijdritkilometers als de Tour de France is de kans wel groter dat hij de Giro en/of de Vuelta kiest. Dat Froome start in de Ronde van Italië is in elk geval geen reden voor Dumoulin om dan maar de Tour te kiezen.

Verdienen met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Etappes Giro d’Italia 2018

vrijdag 4 mei – etappe 1: Jerusalem – Jerusalem (ITT, 9.7 km)
zaterdag 5 mei – etappe 2: Haifa – Tel Aviv (167 km)
zondag 6 mei – etappe 3: Be’er Sheva – Eilat (229 km)

maandag 7 mei – RUSTDAG

dinsdag 8 mei – etappe 4: Catania – Caltagirone (191 km)
woensdag 9 mei – etappe 5: Agrigento – Santa Ninfa (152 km)
donderdag 10 mei – etappe 6: Caltanissetta – Etna (163 km)
vrijdag 11 mei – etappe 7: Pizzo Calabro – Praia a Mare (159 km)
zaterdag 12 mei – etappe 8: Praia a Mare – Santuario di Montevergine (208 km)
zondag 13 mei – etappe 9: Pescosannita – Campo Imperatore (224 km)

maandag 14 mei – RUSTDAG

dinsdag 15 mei – etappe 10: Penne – Gualdo Tadino (239 km)
woensdag 16 mei – etappe 11: Assisi – Osimo (156 km)
donderdag 17 mei – etappe 12: Osimo – Imola (213 km)
vrijdag 18 mei – etappe 13: Ferrara – Nervesa della Battaglia (180 km)
zaterdag 19 mei – etappe 14: San Vito al Tagliamento – Monte Zoncolan (181 km)
zondag 20 mei – etappe 15: Tolmezzo – Sappada (176 km)

maandag 21 mei – RUSTDAG

dinsdag 22 mei – etappe 16: Trento – Rovereto (Tijdrit, 34.5 km)
woensdag 23 mei – etappe 17: Riva del Garda – Iseo (155 km)
donderdag 24 mei – etappe 18: Abbiategrasso – Prato Nevoso (196 km)
vrijdag 25 mei – etappe 19: Venaria Reale – Bardonecchia (181 km)
zaterdag 26 mei – etappe 20: Susa – Cervinia (214 km)
zondag 27 mei – etappe 21: Roma – Roma (118 km)