UPDATE – Tom Dumoulin wint etappe 9 Tour de France in de Pyreneeën. Gisteren nog ziek en vandaag winnaar van de loodzware rit in de berg. Tom Dumoulin heeft een historische zege geboekt met zijn overwinning. De Limburger ontsnapte aan het begin van de slotklim uit de kopgroep en reed solo naar de top van de Andorre Arcalis. In de laatste fase van de etappe werden de renners geplaagd door hagel en hevige regen.

Tom Dumoulin heeft nu in alle drie de grote rondes een etappe gewonnen. “Ik heb het gewoon geflikt, in de zwaarste rit van de Tour. Ik voelde al de hele dag dat ik goede benen had”, aldus de winnaar na afloop. Chris Froome kwam zes minuten later binnen en houdt de gele trui. Morgen is het een rustdag in de Tour de France 2016.

** Zet in op je favoriet en win! Lees meer: voorspellingen wielrennen **

Parcours etappe 9 Tour de France 2016. Chris Froome won gisteren met overmacht de achtste etappe in de Tour de France. Met zijn zege, werd hij ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Ier Daniel Martin wordt tweede op 13 seconden, met Joaquim Rodriquez vlak achter hem. Bauke Mollema was de beste Nederlander met de negende plaats, net achter Alejandro Valverde.

Etappe 8 Tour de France 2016

Froome reed bovenop de Peyresourde heel hard door en liet zich vervolgens als levende kanonskogel het dal in vallen – een totaal onverwachte actie. De Brit van Sky staat niet bekend als een goede daler, dus niemand zag dit aankomen. Het kan niet anders dan dat hij hard heeft getraind op afdalen.

Valverde, Quintana, Rodriquez en Aru die vlak achter hem boven kwamen op de Peyresourde, reageerden niet meteen en dus te laat. Froome reed met snelheden tot 90,9 km/u naar beneden en naar de finish toe en sloeg een gat van ruim twintig seconden op zijn achtervolgers. Die konden de schade uiteindelijk beperken tot 13 seconden

Etappe 9 Tour 2016 10 juli, Vielha – Ordino-Arcalís, 184,5 km

De Negende Tour-etappe brengt de renners van Vielha in Spanje, naar Arcalis in Andorra. De rit is 184.5 kilometer lang en eindigt bergop, op de buitencategorie Andorre Arcalis, op een hoogte van 2240 meter. Het vertrek is om 12.05 uur en de aankomst rond 17.41 uur. Onderweg moeten de mannen eerst nog wel nog vier andere zware cols overwinnen voordat ze hun tanden in de Andorre Arcalis mogen zetten.

  • 19.0 km – Port de la Bonaigua (2072 m), 13.7 km klimmen aan 6.1% – Cat. 1
  • 87.5 km – Port del Cantò (1721 m), 19 km klimmen aan 5.4% – Cat.1
  • 143.0 km – Côte de la Comella (1347 m), 4.2 km klimmen aan 8.2% – Cat.2
  • 157.0 km – Col de Beixalis (1796 m), 6.4 km klimmen aan 8.5% – Cat.1
  • 184.5 km – ANDORRE ARCALIS (2240m), 10.1 km klimmen aan 7.2% – Cat.HC

Kortom, de Tour bevindt zich midden in de Pyreneeën. De rit kent dan ook geen vlakke stukken, hooguit wat stukken waar het minder steil is. De tussensprint wordt op zo’n stukje gereden, tegen een heuveltje aan en de tijden worden geklokt als de renners net weer iets omlaag rijden. De doorkomst is op 138 km.

De Andorre Arcalis is niet eens zo vreselijk steil, maar het is een lange lel om tegenop te rijden. De rit is niet langer dan gisteren, maar is sowieso wel zwaarder met een extra col van de eerste categorie én de rit eindigt op een buitencategorie in een klim.

Wedden op Etappe 8 Tour 2016

Uitslag Tour de France voorspellen? Chris Froome die zich gisteren van een onverwachte kant liet zien met een magistrale afdaling, kan vandaag zijn tweede overwinning op rij boeken en het gat met de rest van de klassementsrenners opnieuw vergroten. 888Sport noteert 3,00 voor Froome om rit 9 te winnen en daarmee is hij de torenhoge favoriet. Naito Quintana noteert 4,50 en Joaquim Rodriguez 12,00. Bauke Mollema is de best genoteerde Nederlander met odds van 67,00.