Parcours etappe 8 Tour de France 2016. Steven Cummings heeft gisteren de zevende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Brit van Dimension Data kwam in zijn eentje aan in Lac de Payolle waar de eerste Pureneeënrit na 162,5 km eindigde.

Etappe 7 Tour de France 2016

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-BikeExchange) kwam als tweede op 1:05 minuut van Cummings binnen, tegelijk met de Spanjaard Daniel Navarro van Cofidis. Wout Poels (Sky) was de beste Nederlander met een achtste plaats in de zevende rit.

Vincenzo Nibali moest lossen op de laatste klim maar kon toch als vierde finishen en moest 2:14 toegeven op Cummings. In het algemeen klassement heeft de voormalige Tour-winnaar nog wel een flinke achterstand goed te maken van13:07 minuten. Vlak achter de Italiaan kwam geletruidrager Greg van Avermaet binnen, op 3:04 van Cummings, en die tijd was ruim voldoende om zijn gele tricot veilig te stellen. Of hem dat ook lukt in de rit van vandaag, wordt heel spannend, want vandaag staat er heel wat serieuzer klimwerk te wachten als het peloton dieper de Pyreneeën induikt om onder andere de Tourmalet en de Peyresourde te bedwingen.

“Het is een geweldige dag geweest,” zei van Avermaet tegen Sporza. “Ik rijd nog een dagje in het geel en dat is mooi. Ik denk dat de etappe van morgen te zwaar is. Eén klim kan ik overleven, maar als de klassementsmannen aanvallen, dan zal het over zijn.” Van Avermaet gaf ook aan dat hij zich vanaf nu wil sparen om in de derde week nog een keer een ritzege te kunnen pakken.

Etappe 8 Tour de France 2016: Pau – Bagnères-de-Luchon, 184 km

Het wordt een etappe voor aanvallers, met een tamelijk vlakke aanloop, echte bergen en een finish die volgt op een lange afdaling. In totaal zijn er vier cols opgenomen in deze eerste, echte bergrit:

  • 86.0 km – Col du Tourmalet (2115 m),19 km klim aan 7.4% – Cat.HC
  • 120.0 km – Hourquette d’Ancizan (1564 m), 8.2 km klim aan 4.9% – Cat. 2
  • 148.0 km – Col de Val Louron-Azet (1580 m), 10.7 km klim aan t 6.8% – Cat.1
  • 168.5 km – Col de Peyresourde (1569 m), 7.1 km klim aan 7.8% – Cat.1

De eerste col in deze eerste, serieuze bergetappe, is meteen een HC, de Col du Tourmalet, een buitencategorie. Dat betekent ook dat het klassement al vroeg in de rit de eerste scheurtjes zal laten zien. Die zullen daarna alleen maar groter worden, want na de Tourmalet volgen er nog een col van de tweede categorie en twee van de eerste categorie. De finish

Op de onderste regionen van de Tourmalet wordt ook gestreden om de punten voor de groene trui in de tussensprint bij Esquièze-Sère als de renners doorkomen op 67 km.

Wedden op Etappe 8 Tour 2016

Alejandro Valverde heeft volgens 888Sport de beste kansen op de ritzege in etappe acht. De Spanjaard van Movistar noteert 9,00. Ook van Christopher Froome wordt veel verwacht met een notering van 11,00, maar Rui Costa, met 12,00 wordt wel een gevaarlijke tegenstander voor de Britse titelverdediger, zeker als hij voor de ontsnapping kiest.