Parcours etappe 6 Tour de France. Greg Van Avermaet kwam gisteren in de vijfde rit solo over de streep en had vijf minuten voorsprong op de volgende renner. Daarmee boekte de Belg van BMC een dikke overwinning die hem ook de gele trui opleverde. Van Avermaet is daarmee de tiende Belg die sinds 1984 de gele trui veroverde.

Van Avermaet was al vroeg weggereden bij het peloton met een groepje van acht renners. Later ging hij er samen met Thomas de Gendt vandoor, maar ook die laatste moest lossen toen Van Avermaet op zeventien kilometer van de eindstreep aanzette voor een solozege.

** Zet in op je favoriet en win! Lees meer: voorspellingen wielrennen **

Van Avermaet noemde zijn overwinning “het mooiste moment in mijn carrière” zoals we lezen bij Sporza. Thomas de Gendt kon zijn landgenoot dan wel niet bijhouden en kwam op 2’35” van Van Avermaet over de streep, maar hij mocht wel de bolletjestrui aantrekken op het podium. “Een kinderdroom die uitkomt” zei hij tegen Sporza.

Onder de verliezers waren Alberto Contador, die wederom een halve minuut liet liggen. Ook Vincenzo Nibali verloor tijd en staat nu op acht minuten achter de favorieten. Tom Dumoulin moest zelfs ruim twintig minuten toegeven, waarmee zijn kansen op de gele trui in feite verkeken zijn.

Etappe 6 Tour 2016: Arpajon – Montauban 187 km

De rit van vandaag is voor de sprinters en dat geeft de klassementsrenners de gelegenheid zich rustig te houden voor de eerste Pyreneeënrit die voor morgen op het programma van de Tour de France staat. Want daar eindigt de rit van vandaag, in Montauban, in de voetheuvels van de Pyreneeën. De renners worden er rond 17:22 uur verwacht nadat ze om 12:50 uur zijn vertrokken in Arpajon-sur-Cere.

Hoewel de rit er een wordt voor de sprinters, is hij niet geheel vlak. De etappe begint op 622 meter hoogte waarna op 23,5 km het hoogste punt van deze rit (18 m) wordt bereikt. Daarna gaat het rap omlaag naar ± 200 meter waar een vlak stuk wacht. De eerste col is een kort maar venijnig klimmetje, de eerste van drie hellingen die meetellen voor de punten.

Kans op massasprint groot

62 km – Col des Estaques; 2 km klimmen aan 6% – cat. 3
71.5 km – Côte d’Aubin; 1.3 km klimmen aan 5.4% – cat. 4
149 km – Côte de Saint-Antonin-Noble-Val; 3.2 km klimmen aan 5.1% – cat. 3
De tussensprint ligt op 77,5 km bij Montbazens.

Tot Montricoux (161,5 km) blijft het heuvel op en heuvel af rijden voor de renners en de resterende kilometers tot de finish zijn nagenoeg vlak, zodat het peloton in de gelegenheid zal kunnen zijn om zich opnieuw te rangeren in kleurige sprinttreintjes. De kans op een massasprint is groot want het heuvelachtige, steeds vlakker wordende parcours leent zich niet echt voor ontsnappingen.

Wedden op wielrennen

Uitslag Tour de France voorspellen? De sprintkanonnen hebben dus de laatste kans om een rit te pakken voordat de Tour de Pyreneeën induikt. In de eerste rit liet Mark Cavendish zien weer helemaal in vorm te zijn door André Greipel op de streep te passeren. In de vierde rit was Marcel Kittel oppermachtig. De sprint zal zeer waarschijnlijk tussen deze twee mannen worden uitgevochten.

Kittel is favoriet bij bookmaker 888Sport met odds van 2.50 en Cavendish noteert 5.00 – en dat is maar net iets beter dan Greipel die 5.50 heeft staan. Bryan Coquard, die steeds voorin eindigt maar net naast het hoogste podium, noteert 10.00 – net als Peter Sagan die natuurlijk ook een goede kans maakt op de ritzege. Dylan Groenewegen noteert 21.00. Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!