Tour de France 2017 parcours etappe 2. Geraint Thomas is de eerste geletruidrager in de Tour de France. Hij won de 14 km lange tijdrit waarmee de Tour van start ging in de stromende regen in het Duitse Düsseldorf. Stefan Küng werd tweede en Vasil Kiryienka derde. Beste Nederlander was Jos van Emden met de zevende tijd.

Voor Thomas was de overwinning een verrassing. In de Giro was hij uitgevallen met een blessure en daarna heeft hij lang niet kunnen rijden. Zijn team, Sky , deed het erg goed., in tegenstelling tot veel andere ploegen doordat renners veel last hadden van de regen en het gladde wegdek.

Grote teleurstelling LottoNL-Jumbo

Voor LottoNL-Jumbo werd de Grand Départ vooral een Grand Desolé. Er was een val van Roglic en een bijna-val van Van Emden, die was getipt als ritwinnaar maar door de gladheid niet voluit kon gaan in de bochten. De Nederlandse ploeg koos voor snelheid, terwijl Team Sky voor veiligheid koos met banden die niet het snelst waren, maar wel het best bestand tegen het gladde, natte wegdek.

Dat bleek de beste keuze. Het leverde een ritwinnaar op en de eerste gele trui voor Geraint Thomas, plus er reden nog eens drie renners in de top tien: Vasil Kiryienka werd derde, Chris Froome zesde en Michael Kwiatkowski werd achtste.

Einde Tour voor Valverde

Voor Alejandro Valverde, die eveneens viel, zat de Tour er meteen op. De Spanjaard van Movistar, één van de topfavorieten, brak zijn knieschijf. Een andere favoriet, Jakob Fuglsang, viel eveneens, maar hij kon overeind komen en verder rijden. Ook voor Tony Martin werd de rit een teleurstelling. De Duitser had zijn zinnen gezet op een zege voor eigen publiek, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Etappe 2 Tour de France 2017 – Düsseldorf – Luik, 203,5 km

De tweede etappe van de Tour de France gaat in Düsseldorf van start en voert via Aachen en net buiten de Nederlandse grens naar Luik in België. Geen finish op de muur van Hoei, maar gewoon een platte eindfase. Kans dus op een massasprint. De rit is tamelijk vlak maar onderweg komen de renners wel twee bergen tegen, beide van de vierde categorie. De eerste is de Grafenberg waarvan de doorkomst al na 6,5 km in de koers ligt.

De tweede is in België, de Côte d’Olne. Vlak voor het midden van de rit, bij Mönchengladbach, is er een tussensprint op de doorkomst van 82,5 kilometer. De tweede etappe van deTour is 203,5 km lang. De renners vertrekken om 12:30 uur vanuit Düsseldorf. De eerste renners worden in Luik verwacht omstreeks 17:15 uur.

Wedden op Tour de France 2017

Marcel Kittel zat er gisteren al goed bij met een negende plaats in de tijdrit. Samen met Andre Greipel behoort hij tot de favorieten om deze rit te winnen – die toch een beetje Duits is. Ook Peter Sagan behoort tot de favorieten in deze rit waarin hij zijn eerste punten voor zijn zoveelste groene trui kan scoren.

Kittel is favoriet en noteert 2.10 voor de zege. Greipel, die de Giro al reedt, noteert 10.00. Van de Fransman Arnaud Demaré wordt ook veel verwacht met een notering van 5.00, terwijl Dylan Groenewegen (8.00) de eerste tour-zege voor Nederland kan gaan pakken. Peter Sagan noteert 9.00, gelijk aan Mark Cavendish. Nacer Bouhanni noteert 13.00 en John Degenkolb, de derde Duitser die kans maakt op de dagzege, noteert 51.00.