Parcours etappe 16 Tour de France 2016. De rit is ruim 200 kilometer en voert de renners vandaag naar Zwitserland. Peter Sagan gaat voor de zege.
Jarlinson Pantano won gisteren de vijftiende etappe van de Tour de France die van Bourg-en-Bresse naar Culoz voerde. In de sprint versloeg hij de Pool Rafał Majka. Alexis Vuillermoz werd derde op 6 seconden van Pantano.

Een voorspelling doen? Zie onder meer

Tour de France vandaag: Parcours etappe 16

Moirans-en-Montagne – Bern, 209 km. Voor vandaag staat er een lange etappe op het programma in de Ronde van Frankrijk die naar Zwitserland voert. Bij Zwitserland denk je aan bergen, maar de rit staat te boek als vlak en is de voorlaatste kans voor de sprinters in deze Tour. Na deze etappe is er nog een laatste kans voor de sprinters, en dat is natuurlijk de slotetappe in Parijs.

Een rit naar Zwitserland kan natuurlijk niet echt vlak zijn, maar van echt klimmen komt het ook weer niet. Er zit wel een bergje van de vierde categorie in het parcours, de Côte de Mühleberg, een 1,2 kilometer lange klim aan 4,8% die pas laat in de rit ligt, op 183,5 km. De tussensprint wordt verreden bij Ins/Anet en de klok staat bij de doorkomst van 167,5 km.

Laatste Tour Fabian Cancellara

Veel kleine klimmetjes, tempowisselingen, vals plat en dalen. Helemaal aan het einde is er nog een stuk dat over de kasseien voert en de slotfase heeft de nodige niveauverschilletjes. De Tour etappe eindigt in Bern en dat is in de buurt van het Zwitserse plaatsje Wohlen-bei-Bern waar Bauke Mollema’s teamgenoot Fabian Cancellara werd geboren. De Zwitser stopt na dit seizoen en rijdt zijn laatste Tour de France. Deze rit winnen – en dat kan hij gezien dit parcours inclusief kasseien – zou een perfect afscheid zijn voor Spartacus.

Rafal Majka wint rit 15 net niet

Gisteren waren de Rus Ilnur Zakarin en de Pool Rafał Majka het sterkste op de buitencategorie, de Grand Colombier, maar de Rus moest lossen en genoegen nemen met slechts een achtste plaats. De 26-jarige renner van Katusha raakte tijdens het afdalen van de Grand Colombier een lens kwijt waardoor goed sturen heel lastig werd en hij moest lossen. Majka reed alleen verder tot Pantano het gat dicht reed. Samen sprintten ze om de zege en de 27-jarige Colombiaan was het sterkst.

Bauke Mollema tweede in Tour klassement

Tom Dumoulin, Stef Clement, Dylan van Baarle en Tom-Jelte Slagter speelden vroeg in de wedstrijd nog een rolletje doordat ze meezaten met een groepje vluchters. Later probeerde Dumoulin nog weg te rijden van de anderen, maar werd snel weer ingerekend. “Ik had geen goede benen, maar wilde het toch proberen,” zei hij na afloop. Beste Nederlander was Tom-Jelte Slagter die als tiende binnenkwam. Chris Froome behoudt de gele trui en Bauke Mollema staat onveranderd tweede achter de Brit van Sky met 1:47 minuten achterstand.

Voorspellingen etappe 16

Wedden op wielrennen? Cancellara wordt tot de grootste kanshebbers voor de ritzege in Bern gerekend met een notering van 11.00 bij 888Sport. Peter Sagan is echter topfavoriet met odds van 5.00. Alexander Kristoff noteert 7.00 en Bryan Coquard 12.00. Viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish heeft 14.00 staan, maar een vijfde ritzege is onwaarschijnlijk gezien de kasseien en het net iets te heuvelige parcours. Michael Matthews of John Degenkolb (beide 19.00) moeten ook niet uitgevlakt worden. Enkele dagen terug werd Degenkolb verrassend vierde en de Duitser lijkt zijn oude niveau weer te kunnen halen. Voor iedere ingezette euro krijg je bij een juiste voorspelling het vetgedrukte bedrag terug!