Parcours Etappe 15 Vuelta 2016. Robert Gesink is gisteren winnaar geworden van de Koninginnenrit van de Vuelta 2016. Op de Aubisque reed de 30-jarige renner van LottoNL-Jumbo solo naar de finish. Vandaag staat een bergrit met opnieuw een zware bergaankomst op het programma, een rit waarin Robert Gesink opnieuw zou moeten kunnen schitteren.

Gesink plaatst slimme aanval in Koninginnenrit Vuelta

Op de voorlaatste klim, de , waren zes renners weggereden bij het peloton. Kenny Elissonde,George Bennett, Egor Silin, Julien Bernard, Bart De Clercq en Jan Bakelants hadden bij het begin van de eindklim 25 seconden voorsprong op het achtervolgende peloton. Gesink zette zijn aanval in met nog tien kilometer te gaan tot de finish. Tijdens de ruim zestien kilometer lange klim op de Col d’Aubisque reed hij weg uit de groep achtervolgers en reed naar de groep van zes renners toe.

Gesink op groot voorblad op weg naar de finish

Robert Gesink was nog niet klaar. Na kort te hebben aangehaakt bij het kopgroepje, plaatste hij een nieuwe versnelling en reed hen voorbij – niet in een licht verzet maar op het grote blad. Bakelants kon aanvankelijk mee, maar moest later toch lossen – op hetzelfde moment dat Elisonde zich bij Gesink voegde. In de laatste kilometer meldde ook Silin zich voorin. Gesink plaatste opnieuw een versnelling waar Elisonde en Silin geen antwoord op hadden. De Varsevelder kwam solo over de streep, met 7 seconden voorsprong op het vluchtersduo en boekte de mooiste zege uit zijn carrière. “Het is een zwaar seizoen geweest, maar ik heb nu echt het gevoel dat ik terug ben,” zei Gesink na afloop van de rit tegen de NOS.

Valverde was de grote verliezer

Achter hem probeerde Contador weg te komen uit de greep van de achtervolgende groep, maar Quintana, met Froome in het kielzog, pareerde zijn aanvallen met speels gemak. Alejandro Valverde had een dip en verloor tien minuten. Quintana blijft leider in het algemeen klassement en Froome staat nu tweede op 54 seconden met achter hem Esteban Chaves op de derde plaats.

Voor vandaag staat een vergelijkbare rit op het programma waarin flink moet worden geklommen, met amper een vlakke kilometer en wederom een zware aankomst bergop. De rit is met 118,5 kilometer wel een heel stuk korter. Alleen de laatste etappe van de Vuelta a España naar Madrid is korter dan de vijftiende rit.

Parcours Etappe 15 – Vuelta 2016

Sabiñanigo – Sallent de Gállego (Aramón Formigal), 118,5 km
Na de loeizware koninginnenrit van gisteren, zullen veel renners deze aanzienlijk kortere etappe verwelkomen. Om 14:33 uur worden de renners net buiten Sabiñánigo losgelaten. Rond 17:40 uur wordt de winnaar aan de finish op de Aramón Formigal verwacht. Met 3 cols in toenemende zwaarte, wordt deze korte etappe geen makkelijke rit.

41.3 km – Pto. Alto de Petralba; 6.3 km klimmen aan 5% – Cat. 3
76.5 km – Pto. Alto de Cotefablo; 12.5 km klimmen aan 4.3% – Cat 2
118.5 km – Sallent de Gállego: Aramón Formigal; 14.5 km klimmen aan 4.6% – Cat 1

De hele rit krijgen de renners te maken met een zeer grillig parcours waarin veel van tempo moet worden veranderd. Zelfs op de cols is het verloop geaccidenteerd, met plateautjes en zelfs korte stukjes dalen. Op de Aramón Formigal is de maximale stijging 10% en naar boven toe wordt het klimmen steeds zwaarder. De tussensprint is in Biescas, op 90 km in de koers en wordt vlak voor aanvang van de eindklim ingezet. Door het grillige verloop en de korte lengte, leent de vijftiende etappe van de Vuelta 2016 zich ook prima voor ontsnappingen en avonturen.

Wedden op Etappe 14 Vuelta 2016

Zoals we gisteren zagen, voelt Robert Gesink zich heel goed in dit soort ritten. Of zijn overwinning hem vleugels geeft of dat de vermoeidheid toeslaat maakt het lastig om hem opnieuw als ritwinnaar aan te merken. 888sport noteert 26,00 voor een nieuwe ritzege. De strijd zal waarschijnlijk een een-tweetje worden tussen Froome (9,00) en Quintana (eveneens 9,00). Gianluca Brambilla noteert 11,00, Simon Yates 15,00 en Esteban Chaves 21,00. 888sport noteert voor Alberto Contador 21,00 voor de etappezege.