Parcours Etappe 12 Vuelta 2016. Chris Froome heeft de elfde etappe in de Vuelta gewonnen. Hij nam de laatste bocht binnendoor en finishte net voor Quintana. Alejandro Valverde werd derde. Quintana behoudt de rode leiderstrui maar het gat met Froome, die tweede staat, werd wel kleiner.

Etappe 11 Vuelta 2016

De rit vertrok uit het vlakke Colunga aan zee en de rit bleef ook vlak gedurende de eerste 100 kilometer. Reden voor het peloton om er flink de vaart in te zetten. Er ging wel een groep van 23 renners op pad met daarin de Nederlanders Martijn Keizer en Koen de Kort. Het peloton, onder leiding van Movistar, zorgde dat het gat niet groter dan vijf minuten werd. Tinkoff nam vervolgens de leiding en verhoogde het tempo in een poging om Contador naar voren te brengen. De vluchters werden pas op de Peña Cabarga ingerekend en er ging een favorietengroepje vooruit.

Esteban Chaves deed een poging om weg te komen in het laatste deel van de klim maar werd ingerekend door Quintana die Froome in zijn keilzog zag verschijnen. Het draaide uit op een sprint waarin Froome het slimste reed, Quintana versloeg en bovendien vier seconden pakte op diens rode trui. Contador kwam uiteindelijk als vijfde binnen op +6 seconden, in dezelfde tijd als Valverde en Leopold König.

Voor Froome heeft de Rots van Cabarga bovendien een grote emotionele waarde. Dit was waar hij vijf jaar geleden in de Vuelta 2011 zijn eerste grote etappe won zijn naam vestigde binnen het internationale wielrennen met een ijzersterke overwinning.

Etappe 12 Vuelta: Los Corrales de Buelna – Bilbao, 193.2km

Vandaag staat de renners in de Vuelta een iets minder zware maar wel lange rit te wachten. We blijven in het noordwesten van Spanje, dus bepaald vlak wordt het niet – maar wel is in tegenstelling tot de laatste vier ritten de aankomst vlak. Het vertrek is om 12:51 uur en de renners worden aan de finishlijn in Bilbao verwacht omstreeks 17:40 uur.

De rit start vlakbij Peña Cabarga en er wordt koers gezet in oostelijke richting door Cantabrië naar Baskenland. Het landschap is karstisch, ofwel grillig met vlakke stukken. Er zijn drie bergdoorkomsten in het parcours opgenomen, waarvan de laatste, de Vivero, twee keer wordt beklommen. Deze ligt op het circuit rond en door Bilbao dat 28,5 kilometer lang is en dat twee keer wordt gerond. De eerste doorkomst over de finish (na 164.7 km) telt als tussensprint.

Bergdoorkomsten etappe 12 Vuelta 2016

49.0 km – Puerto de las Alisas; 10 km klimmen aan 6% – Cat. 1
89.4 km – Alto La Escrita; 6.4 km klimmen aan 4.5% – Cat.3
151.0 km – Alto El Vivero; 4.2 km klimmen aan 8.5% – Cat.2
180.3 km – Alto El Vivero; 4.2 km klimmen aan 8.5% – Cat.2

De eerste klim is lastig maar daarna krijgen de renners veel behoorlijk vlakke stukken en zijn de latere cols ook niet heel zwaar en de aankomst in Bilbao is dus vlak. Kortom, deze etappe bied prima kansen voor ontsnappingen en avonturen. Ondanks het niet al te lastige profiel van de rit en de vlakke aankomst op een quasi-stratencircuit, ligt het niet voor de hand dat de echte sprinters hier om de dagzege zullen strijden.

Wedden op Etappe 12 Vuelta 2016

Chris Froome gaf gisteren in een interview toe dat Nairo Quintana in absolute topvorm is en hij moeilijk is te achterhalen. Quintana heeft meer moeite met dit soort ritten dan Froome, en daarom is de kans groot dat de Brit van Sky zal proberen hier de kooltjes uit het vuur te halen. Hij wordt door 888sport absoluut niet als favoriet getipt, zij noteren 51,00 voor Froome.

Mannen die goed uit de voeten kunnen in dit soort ritten zijn Fabio Felline (9,00 bij 888sport) en Luis Leon Sanchez (eveneens 9,00). Ook Gianluca Brambilla wordt met 10,00 tot de favorieten voor het podium gerekend. De Belg Philippe Gilbert die ook als specialist op dit soort parcoursen geldt, noteert 13,00, evenals Alejandro Valverde, de Spaanse alleskunner die derde staat in het algemeen klassement. Valverde heeft de beste notering van alle klassementsrenners. Gianni Meersman en Thomas de Gendt noteren beiden 29,00 en Pello Bilbao, die de kans heeft om te winnen in de stad wiens naam hij draagt, noteert 34,00.