Parcours etappe 11 Tour de France 2016. Een mogelijk rustige aanloop naar de zware bergetappe van morgen. In Montpellier dreigt een sprint met natuurlijk Mark Cavendish en Marcel Kittel. Of wordt het toch een waaieretappe?

Tour de France etappe 11: Carcassonne – Montpellier

De rit vertrekt vanuit het prachtige vestingstadje Carcassonne over een bijna vlak parcours naar Montpellier. In het begin liggen er wel twee colletjes van de vierde categorie, Côte de Minerve en Côte de Villespassans, maar Thibaut Pinot hoeft zich geen zorgen te maken over zijn bergtrui. Hij heeft immers drie punten voorsprong op Rafal Majka en de twee colletjes hebben elk slechts één puntje voor de eerste.

Montpellier is een bekende finishplaats voor de Tour de France. Veel van de 31 keer dat Montpellier in het parcours zat, was het ook een finishplek, en dan ook voor sprinters. In 2013 was de laatste keer: toen was André Greipel de snelste. In 2011 pakte Mark Cavendish er een van zijn in totaal vijf ritzeges dat jaar.

Maar misschien is niets wat het lijkt vandaag. Met enorme windsnelheden tot 70 kilometer per uur zou het zomaar weer een memorabele etappe kunnen worden. Die wind maakt namelijk een waaieretappe mogelijk. Met een goede ploegentactiek en juiste samenwerking kun je een enorme groep op achterstand zetten. De dertiende etappe in de Tour van 2013 kan dus een herhaling krijgen.

Mark Cavendish gaat voor vier deze Tour de France

Als het niet een waaieretappe wordt, gaat het vermoedelijk een sprint worden. Natuurlijk zullen er een paar aanvalsgroepjes ontstaan, die hopen dat veel andere ploegen zich sparen voor de bergrit morgen. Team Dimension Data zal daar niet aan meewerken. Met vier etappezeges zijn ze al erg succesvol deze Tour, maar er kan altijd meer bij. Steve Cummings won er één, maar het zal vooral gaan om Mark Cavendish.

De Brit won al drie etappes deze Tour de France (29 in totaal), maar is natuurlijk nooit verzadigd.

Marcel Kittel en André Greipel concurrenten

Naast de ritzege hoopt Cavendish deze Tour ook eindelijk eens een vervolg te geven aan die ene groene trui uit 2011. Want daarna was het vier keer Peter Sagan op rij. Nu staat Cavendish 38 punten achter op Sagan. Met een pure vlakke aankomst zal Cavendish vermoedelijk wel Sagan zijn stof laten bijten.

Maar dan moet hij natuurlijk ook nog afrekenen met twee Duitse topsprinters: André Greipel is naarstig op zoek naar zijn eerste ritzege in de Tour dit jaar, nadat hij de voorgaande vijf jaar elke editie goed was voor minimaal één ritzege. Maar de grootste concurrent van Cavendish zal wel Marcel Kittel worden. Hij won al één keer en heeft liefst nog drie ritzeges nodig om zijn vier stuks van zowel 2013 als 2014 te evenaren.

Wedden op Tour de France etappe 11

Inzetten op wielrennen vandaag? Bookmaker 888Sport voorziet natuurlijk ook sprintgeweld vandaag. Verrassend genoeg geven zij Marcel Kittel met 2.70 de lichte favorietenrol boven Mark Cavendish, op 3.25. André Greipel volgt op 5.00 en de jonge Fransman Bryan Coquard noteert 11.00 op zijn eerste etappezege.