Tour de France 2017 parcours etappe 1. Hét evenement waar de wielersport het hele jaar naar uit kijkt staat nu eindelijk voor de deur: de Tour de France! Het is alweer de 104de editie van dit gigantische evenement en dit jaar starten de wielrenners in Düsseldorf, Duitsland. De eerste etappe is, zoals bijna altijd, een tijdrit.

Ditmaal een vrij korte tijdrit van slechts veertien kilometer. Dat is nadelig voor de specialisten aangezien zij vandaag minder tijd kunnen pakken op de bergbeklimmers. Wel voordelig voor de meeste tijdritliefhebbers is dat er vandaag op een volledig vlak parcours wordt gefietst.

Favorieten

Wie hebben vandaag de meeste kans op de overwinning? Tony Martin is volgens de bookmakers de favoriet voor de eindzege. Twee jaar terug, toen de Tour de France startte in Utrecht met een gelijkwaardige eerste tijdrit, werd Martin tweede. Als je aan de tijdrit denkt, denk je natuurlijk ook aan Tom Dumoulin. Helaas doet de Nederlander niet mee. Er waren eerst wat twijfels maar Tom bleek uiteindelijk toch te vermoeid te zijn na zijn prachtige overwinning in de Giro d’Italia. De afzegging is wel begrijpelijk.

De Giro winnen en dan ook nog vol aan de bak in Parijs is een heel lastig karwei in de wielersport. Chris Froome, de torenhoge favoriet om de gele trui te winnen, zit ook bij de outsiders voor de dagzege. Froome kan vandaag goede zaken doen tegenover concurrenten als Quintana en Contador, die over het algemeen minder presteren in tijdritten. Ook Richie Porte kan vandaag een stap in de goeie richting zetten. Porte is een nog betere tijdrijder dan Froome en behoort ook tot de topfavorieten.

Ondanks de korte duur van de tijdrit zal het interessant worden hoe het klassement van de Tour de France er na dag één uit gaat zien.

Weddenschappen Tour de France

Altijd leuk om in te zetten op wie de etappe gaat winnen. Zoals hierboven beschreven is Tony Martin de favoriet bij de bookmakers. De Duitser rijdt ook nog eens voor eigen publiek. De vraag is natuurlijk: hoe gaat hij hier mee om? Geeft dit hem extra energie? Of extra druk? Het laatste is zeker mogelijk en daarom gaan we liever voor een outsider vandaag.

Wellicht zijn Froome en Porte het gokken waard. Froome op 41.00 bij Kroon Sports en Porte op 26.00. Beide mannen hebben bewezen goed met druk om te gaan en zijn echte wedstrijdrijders. Als het moet, dan staan ze er. De favoriet bij de Nederlanders is Jos van Emden en hij heeft vandaag hele goeie papieren om de zege te veroveren. Van Emden is 32 jaar, heeft de ervaring en is een echte specialist in tijdrijden. Van Emden op 6.00 bij Kroon Sports is zeker een mooie weddenschap.