NK Veldrijden. Marianne Vos en Mathieu van der Poel trokken zondag in het Brabantse Veldhoven het NK Veldrijden naar zich toe. Voor Vos was het de vijfde nationale titel op rij, de negentienjarige Van der Poel maakte een daverend debuut.

Vos was een klasse apart en koerste onbedreigd af op een nieuwe titel in haar toch al zo rijk gevulde palmares. Zilver en goud bleken het hoogst haalbare voor Sophie de Boer en Sabrina Stultiens. Ondanks de soepele gang naar goud noemde Vos het een zwaar parcours. “Je had soms het gevoel dat je tot je knieën in de modder zakte. Maar gelukkig had ik een goede start en lagen ze achter mij met elkaar in de clinch”, zei Vos.

Juiste keuzes maken op NK Veldrijden

De gemiddelde snelheid die Vos behaalde, onderstreept haar inschatting. Ze kwam over de finish met een gemiddelde van 10,7 kilometer per uur. “Ik kan me alleen herinneren dat we op het WK in Hooglede in 2007 ooit trager reden”, sprak de regerend wereldkampioene veldrijden. Ze maalt er verder niet om: “De ene keer ligt een omloop er snel bij, de andere keer heb je dit. Het is steeds zaak om de juiste keuzes te maken.”

Van der Poel had mogen starten op het NK voor beloften. Vol bravoure meldde de zoon van de voormalige wielrenner Adri zich aan de start bij de reguliere wedstrijd. Vervolgens knalde hij vanaf de start naar de koppositie en liet hij zich door niemand meer bijhalen. Broer David van der Poel greep zilver, titelverdediger Lars van der Haar moest genoegen nemen met brons.

De renner van BKCP-Powerplus debuteerde al in december 2013 bij de profs en werd toen in de Scheldrecross tweede. In dat jaar werd hij tevens wereldkampioen junioren op de weg alsook bij het veldrijden. Destijds merkte Van der Poel op dat er bij de profs meer afwachtend wordt gekoerst. Daar heeft hij zelf blijkens zijn machtsgreep op het NK geen trek in.

Goed voorbereid voor NK Veldrijden

Uit zijn quotes na race door het Veldhovense modder blijkt dat hij zich ook als een prof had voorbereid. “Ik wist dat ik op dit zware parcours een streepje voor had op de rest”, aldus Van der Poel. “Ik had na de start gelijk een gaatje en toen ben ik er vol voor gegaan.”

Wat hem betreft staat hij later dit jaar aan de start van het WK voor profs op zondag 1 februari.