Daniel Navarro heeft de dertiende rit in de Vuelta a España die van Belorado naar Obregón voerde, gewonnen. De Spanjaard van Cofidis bleef Daniel Moreno en Wilco Kelderman twee seconden voor. Op vijf seconden kwam een groep favorieten over de finish waar ook Robert Gesink deel van uitmaakte, die als achtste binnen.

In de klassementen verandert weinig. Alberto Contador blijft in het rood rijden, en de enige die tijd verloor was Winner Anacona die 20 seconden moest toegeven, maar daardoor zijn achtste plek niet hoefde af te staan. Wilco Kelderman schuift één plaatsje omhoog in het algemeen klassement en staat nu dertiende. Robert Gesink behoudt zijn negende plaats. Degenkolb behoudt de groene trui van het puntenklassement en Lluís Mas Bonet houdt de blauwe bolletjestrui voor het bergklassement.

Etappe 14 Vuelta a España: Santander – La Camperona, 200.8 km

De veertiende etappe vertrekt vanuit de Cantabrische kuststad Santander en vormt de aanloop voor de twee zwaarste bergritten in deze Vuelta die morgen en overmorgen in Asturias worden gereden. Deze rit heeft het in zich, gezien zijn opbouw en lengte van 200,8 kilometer, om een gedenkwaardige rit te worden, zo iets als “Fuente Dé” dat twee jaar terug was, toen Contador zijn beroemde coup op het Vuelta-klassement pleegde. Contador gaat in 2014 al aan de leiding, maar onder hem, in de kop van het klassement, kan er een hoop gaan schuiven na vanmiddag.

Er zijn drie bergdoorkomsten:
Collado de la Hoz, klim van 7,1 km. met gem. stijging van 6%, cat 2.
Puerto de San Glorio, klim van 20,9 km met gem. stijging 5,8 %, max. 11,67 %, cat. 1
La Camperona, klim van 8,3 km met gem. stijging 7,5 %, max.19,5 %, cat. 1

Twee tussensprints en beide zijn vlak:
1. Cabezón de la Sal 35,7 km
2. Riaño 159,6 km

Ritbeschrijving etappe 14 Vuelta a España

Het eerste stuk van de rit blijft dicht bij de kust en is nog vrij vlak, maar zodra de weg meer het binnenland in begint te lopen, doemen de eerste bergen al snel op en worden de pieken steeds hoger. De rit passeert de Picos de Europa onderlangs en telt drie bergen die meetellen voor het bergklassement. Het is ook een rit die zich prima leent voor ontsnappers en de vraag is natuurlijk of het peloton hen zal laten gaan. We zijn immers al in de laatste week van de Ronde van Spanje aangeland en de top van het klassement zit allemaal nog heel dicht op elkaar en iedere seconde die er gewonnen kan worden via bonificatieseconden is belangrijk. Aan de andere kant zullen ontsnappingen ook zorgen voor een moordend tempo dat veel renners in de laatste klim zal gaan opbreken. Ook was het zo dat Alberto Contador in 2012 in precies zo’n rit als deze solo wegreed op de afdaling van de Collado de La Hoz en 51 km verderop won in Fuente Dé.

Alleen gaat de rit niet naar Fuente Dé. Dit keer eindigt de rit een kleine vijftien kilometer verderop want men zal voor de weg naar links nemen naar de Alto de San Glorio die voor het eerst in de Vuelta is opgenomen. Een bloedmooi stukje Spanje en een klim waarin renners zich makkelijk kunnen vergissen. Maar dat is nog niets vergeleken met de laatste klim, de Camperona. Daar kan het percentage oplopen tot bijna 20 %. Er kunnen dan ook grote verschillen ontstaan binnen de top van het algemeen klassement na deze rit.

De grote favorieten voor deze rit zijn uiteraard de Spanjaarden: Alberto Contador, Daniel Moreno , Valverde en Joaquim Rodriguez. Daarnaast is het wachten wat Froome gaat doen, hij staat weliswaar vierde in het klassement, maar in zijn laatste klim had hij toch wat moeite om constant naar boven te rijden. De Ier Daniel Maryin is een andere buitenstaander, evenals onze eigen Robert Gesink. Ook Fabio Aru is in staat deze rit tot een goed einde te brengen.