Milaan – Turijn 2016. Geen najaar is compleet zonder najaarsklassiekers. En die worden traditiegetrouw in Italië gereden. Gisteren werd de Tre Valli gereden die werd gewonnen door Vincenzo Nibali. En op de eerste dag van oktober wordt de eendagsrit Milaan-Turijn gereden. De Italiaanse najaarsweek culmineert zondag in de Ronde van Lombardije.

Milaan – Turijn is de oudste Italiaanse wielerkoers en dus is het een wedstrijd die renners graag op hun palmares zien worden bijgeschreven. Zo won Alberto Contador de race in 2012 en tot op vandaag is het de enige eendagsklassieker die door de Spanjaard werd gewonnen.

Parcours Milaan – Turijn 2016

Het parcours van dit jaar is hetzelfde als een jaar geleden, de start is om 12.00 uur in San Giuliano Milanese en de finish van de 185 km lange rit is op de Superga. Het parcours bestaat uit een route waarin onder andere de steile klim over de Montello en de Colle Superga (2x) zijn opgenomen. Die laatste klim is 4,9 km lang, heeft een gemiddelde stijging van 9,1% en een maximale helling van 14%.

Het eerste deel van de route is nog tamelijk vlak, waardoor het zwaartepunt in het tweede deel komt te liggen De rit doet door zijn opbouw ook wel wat denken aan de Belgische voorjaarsklassiekers. Zelfs het weer doet Belgisch aan: Er wordt, anders dan in de rest van de Mediterrane regio, namelijk regen en wind verwacht.

Milaan – Turijn 2016 favorieten

Vorig jaar won Giampaolo Caruso. Die zal er niet bij zijn want hij werd betrapt op het gebruik van EPO. Fabio Aru, die onlangs de Vuelta a España won, zal in Milaan starten als een van de belangrijkste favorieten. Hij krijgt concurrentie van o.a. Rafał Majka, Domenico Pozzovivo, Alexis Vuillermoz, Daniel Moreno, Domenico Pozzovivo, RomainBardet, Mikel Nieve, Julian Arredondo en Dan Martin. Ook Richie Porte maakt zijn come-back in het peloton na maanden van afwezigheid; hij krijgt ondersteuning van o.a. Wout Poels.

Gesink niet van start Milaan – Turijn 2016

Wilco Kelderman Milaan-Turijn 2016Er staan ook een paar belangrijke Nederlandse namen aan de start. Lotto-NL Jumbo neemt Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk mee. Ploegleider Merijn Zeeman vertelt op de website van Team LottoNL-Jumbo: “Robert Gesink reed in het verleden al eens twee keer in de top tien in Il Lombardia. Ook Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk behaalden in Italië al zeer goede resultaten. Het zijn koersen die hen liggen.”

Robert Gesink zal niet vandaag niet starten en zijn krachten sparen voor de Lombardia op zondag; hij reed immers afgelopen week nog op het WK wielrennen. Zeeman schat de kansen van Kruijswijk en Kelderman hoog in. Volgens hem hebben de twee “de kwaliteiten om in deze koersen een belangrijke rol te spelen”. Eén van hen zou wel eens de eerste Nederlander kunnen worden die Milano–Torino wint.