Milaan-San Remo 2016. Komende zaterdag wordt de eerste grote wielerklassieker van het seizoen gereden. Milaan-San Remo (291 kilometer koers), bij veel waarschijnlijk beter bekend als ‘La Primavera’, gaat deze week voor de 107e keer van start. Vorig jaar werd de race gewonnen door de Duitser John Degenkolb, die in een sprint onder andere Kristoff achter zich liet. De Duitser is er dit jaar niet bij door een blessure na een flinke val begin dit jaar.

Greipel afwezig bij Milaan-San Remo 2016

Een andere Duitser, André Greipel, die gold als een van de favorieten voor de zege in Italië, doet ook niet mee. Hij startte nog in Parijs-Nice, maar stapte daar af en is nu nog niet fit genoeg voor een race als deze. Maar welke favorieten zijn er dan nog over? La Primavera eindigt meestal in een massasprint, aangetrokken voor de sprinters die na 280 kilometer nog over de Poggio heenkomen. Namen als Cavendish, Sagan en Matthews (vorig jaar derde) worden dus ook ieder jaar genoemd. Cavendish won de race al eens in 2009.

De aanvallers

De laatste keer dat de race niet eindigde in een sprint, was een jaar daar voor, in 2008. Toen was het Fabian Cancellara die zich onttrok aan de massa en alleen over de streep kwam. De Zwitser doet ook dit jaar weer mee en maakt dus zeker kans, mocht hij op tijd kunnen vertrekken uit het peloton. Wanneer de koers zich op die manier ontwikkelt, liggen er plotseling ook kansen voor renners als Philippe Gilbert en Tom Dumoulin.

Milaan-San Remo 2016 finish Via Roma

Net als vorig jaar eindigt Milaan-San Remo weer op de Via Roma. Die finish zorgt er voor dat aanvallers een grotere kans maken, aangezien de Via Roma een kilometer dichterbij de Poggio ligt dan de andere traditionele finish. Vorig jaar ging deze theorie dus niet op, aangezien John Degenkolb alsnog de sprint wist te winnen. De koers begint met een vlak gebied van ongeveer 150 kilometer, waarna het heuvelachtige landschap steeds meer zal toenemen.