Michael Matthews heeft de 198 kilometer lange derde etappe in de Vuelta a España gewonnen. Hij versloeg Daniel Martin en Joaquim Rodriguez in de eindsprint. Wilco Kelderman werd vierde in de rit die van Cadiz naar Arcos de la Frontera voerde.

De derde etappe bevatte vier bergdoorkomsten van de derde categorie, dus niet al te lastig en de rit bood dan ook kansen voor ontsnappers. Het waren er vijf die met elkaar het avontuur aangingen maar later later werden teruggehaald door de mannen van Movistar en Orica-Greendege (die daarmee winnaar Michael Matthews perfect kon afleveren). De renners moesten in de 198 kilometer lange etappe van Cadiz naar Arcos de la Frontera vier hellingen over.

Vuelta etappe 4, Mairena del Alcor (Sevilla) – Córdoba, 164.7 km

De vierde etappe van de Vuelta a España Gisteren was het al warm in Andalucië, vandaag wordt het zelfs nog iets warmer. Het kwik kan er aan het begin van de middag oplopen tot boven de 40 ºC. Daardoor krijgt de rit van vandaag een extra moeilijkheidsgraad: de hitte. Door de geringe wind die er staat, zullen veel renners daar erg veel last van hebben, vooral tijdens de beklimming van de Puerto del Catorce por Ciento die stukken heeft die oplopen tot wel 16%.

Maar de rit begint vlak en pas na zo’n 100 kilometer verschijnt de de Alto de San Geronimo, de eerste berg van deze rit. Een derde categorie met een klimweg van 4,6 km bij een gemiddelde stijging van 4,6%. Het doorkomstpunt van de tweede berg, de Alto del Catorce por Ciento ligt op 138,7 kilometer. De aanloop van 8 kilometer naar de top is vrij lang, en al is de gemiddelde stijging slechts 4,7%, zijn er ook uitschieters bij van 16%. Bij 40 ºC.

De renners vertrekken in Mairena del Alcor om 13.39 uur. Rond de klok van 17.40 uur wordt de eerste renner aan de finish verwacht. Er zijn twee tussensprint, de eerste, bij Posada, heeft de doorkomst op 79,8 km. De tweede is in Cordoba op 127,8 vanaf de start. Dit doorkomstpunt ligt 200 meter voorbij het punt waar de renners later op de middag zullen finishen.

Doordat de laatste klim een flink stuk voor de finish ligt en er een flinke afdaling achteraan komt, kunnen ook sprinters als Nacer Bouhanni meestrijden voor de zege, mist het tempo niet veel te hoog ligt. Michael Matthews kan hier zijn tweede ritzege boeken als hij John Degenkolb achter zich houdt. Van de nederlanders heeft Moreno Hofland de beste papieren om deze rit te winnen, maar ook Robert Gesink en Wilco Kelderman kunnen voorin eindigen.