Vuelta a Espana 2017 etappe 13. Voor vandaag staat er een tamelijk lange etappe op het programma in de Ronde van Spanje die nog wel enigszins heuvelachtig begint, maar daarna grotendeels vlak is.

Tomasz Marczynski werd donderdag winnaar van de twaalfde etappe en Stef Clement was met zijn vijfde plek de beste Nederlander: “ik zat per ongeluk mee”.
Gisteren kwam Chris Froome twee keer ten val, verloor tijd, maar niet genoeg om de rode trui kwijt te raken. Zijn voorsprong op Vincenzo Nibali bedraagt nog 59 seconden. Wilco Kelderman is de beste Nederlander en komt 2:17 tekort op het rood van Froome.

Vuelta etappe 13

Vrijdag 1 september: Coín – Tomares, 198.4 km. De aankomst vandaag is vlak en dat betekent dat de sprinters aan het woord zijn. De renners vertrekken om 12:30 uur uit Caín, nabij Malaga, en rond 17:40 uur worden de eersten aan de streep verwacht die in Tomares is getrokken, net buiten de stad Sevilla.

De eerste helft van het parcours kent wat hoogteverschillen en ook een bergdoorkomst van de derde categorie die al vroeg in de rit zit; de Alto de Ardales. De doorkomst ligt op 27.2 km en de top op 545 meter. De klim is 7.2 km lang en de helling bedraagt gemiddeld 4.3%.

De tussensprint wordt in Sevilla gereden en er wordt geklokt op 183.2 km. Daarna volgen nog iets meer dan 15 km naar de finish die vrijwel geheel vlak verlopen. In de laatste drie kilometer zitten er een paar heuveltjes, maar het hoogteverschil bedraagt nergens meer dan 100 meter. Een prima finish dus voor de mannen met de snelle eindsprint om zich te laten gelden in een massasprint.

Puncheurs favoriet vandaag

Rasechte sprinters laten de Vuelta meestal links liggen. Het doorgaans bergachtige parcours in de Ronde van Spanje is meestal veel te zwaar voor hen. In deze Vuelta vindt je dan ook vooral allrounders, mannen die niet bang zijn voor een stevige klim met genoeg kracht in de benen voor de eindspurt.

Een puncheur zoals Matteo Trentin bijvoorbeeld, die eerder al twee sprintzeges behaalde in deze Vuelta, in Tarragona en El Pozo Alimentación. Bookmaker Mr Green noteert 2.80 voor opnieuw een zege voor deze rappe Italiaan.

Kansen Edward Theuns

Ook de Spanjaard in dienst van het Nederlandse Lotto-JumboNL, Juan José Lobato, beschikt over de juiste benen voor dit type lange rit, waarbij in het laatste stukje nét dat beetje extra moet worden gegeven. Mr Green noteert 6.00 voor Lobato, terwijl voor Edward Theuns 8.00 wordt genoteerd.

Theuns, die al twee keer vierde werd in een rit, heeft in deze Vuelta eigenlijk de plek overgenomen van John Degenkolb, voor wie dit een ideale rit had geweest. Lees: voorspellingen wielrennen.