Komende zondag is het al weer tijd voor de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik. 253 kilometer moeten de renners dit keer afleggen met als absolute climax de Côte de la Rue de Naniot, een zeshonderd meter lange kasseienklim á 10,5%. Na deze klim is het nog maar 2,5 kilometer naar de finish, en dan hebben de renners maar liefst tien steile Ardense heuvels achter de rug.

Winnaar moet sprintbenen hebben

Vorig jaar ging de eindzege in Luik naar Alejandro Valverde, nadat hij een uitgedund peloton achter zich liet. Helemaal solo deed de Spanjaard dit niet. De laatste keer dat dat echt gebeurde, was in 2012. Toen was het Maxim Iglinskiy, die de ontsnapte Vincenzo Nibali achterhaalde en vervolgens naar de streep soleerde. Om kans te maken in deze klassieker, die door vele als een van de lastigste heuvelparcours wordt gezien, moet je dus niet alleen kunnen klimmen. Doordat het peloton vaak tot het einde, zij het uitgedund, bij elkaar blijft, moet de potentiële winnaar ook echte sprintbenen hebben.

Alejandro Valverde weer favoriet

Vandaar dat niet iedereen zomaar kans maakt op de zege in deze rit. Valverde doet ook dit jaar weer mee, en lijkt dus de grote favoriet te zijn. Ook Rui Costa, Gallopin en Kwiatkowski worden gezien als kanshebbers. Alejandro Valverde heeft overigens nog een extra stimulans om zijn titel te prolongeren; het zou namelijk zijn vierde overwinning in Luik-Bastenaken-Luik betekenen en alleen Eddy Merckx won hem vaker met vijf titels.

Bauke Mollema kans op top 10

Vorig jaar deed Weening het het beste als Nederlander, hij werd 14e. Bauke Mollema lijkt echter goede papieren te hebben voor een top tien klassering dit jaar en ook Wout Poels zou het goed moeten kunnen doen op dit parcours. Een naam waar we ook zeker op moeten letten dit jaar is Philippe Gilbert. Hij won de rit al eerder, in 2011, maar lijkt momenteel hopeloos uit vorm: in zowel de Waalse Pijl als de Amstel Gold Race was hij er in de finale al lang niet meer bij.