Zondag 23 april 2017 wordt de 103e editie van Luik-Bastenaken-Luik verreden. Dit jaar is de koers 258 kilometer lang en het parcours is net even anders dan een jaar terug. Drie van de tien hellingen zijn nieuw en er komen kasseistroken te vervallen vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Afgelopen jaar won Wout Poels ‘La Doyenne’. Hij is er niet bij om zijn titel te verdedigen vanwege een blessure. Wie er wel bij is, is Tom Dumoulin – maar hij zal in dienst van Warren Barguil rijden. Of kan hij toch voor eigen kansen gaan?

Luik – Bastenaken – Luik 2017

Dit jaar zijn er opnieuw wijzigingen in het parcours met weggevallen kasseistroken en nieuwe hellingen. De kasseien van la Rue de Naniot waren vorig jaar nieuw opgenomen, maar doen dit jaar niet mee. De drie kasseistroken van Wanne, Stockeu en Haute Levée vallen af vanwege herstelwerkzaamheden – en daarmee is deze editie van Luik-Bastenaken-Luik kasseivrij. Maar met tien hellingen, waarvan drie nieuw en heel zwaar – zoals de Côte de la Ferme Libert die aan het einde van de rit zit en waarop heel wat benen zich kapot kunnen trappen.

De koers gaat om 10:0 uur van start in het centrum van Luik en rijdt naar Bastenaken dat vlakbij de grens met Luxemburg ligt. Daar keert het peloton om wordt er weer koers gezet richting Luik om tegen vijf uur ‘s middags te finishen in de voorstad Ans.

Zet in bij 888Sport en win!

Parcours Luik Bastenaken Luik

Dit jaar zullen aanzienlijk meer renners de eindstreep halen dan een jaar geleden. De weersomstandigheden waren toen heel slecht, met een temperatuur die maar net boven nul was en volop natte sneeuwbuien. Het parcours werd toen aangepast omdat het op hoger gelegen wegen en hellingen te gevaarlijk was door de gladheid. Veel renners lieten na afloop doorschemeren dat ze in hun broek hadden geplast om het maar even een beetje warm te hebben. Voor dit jaar wordt droog weer voorspeld bij een graad of tien. Ideale weersomstandigheden voor een koers als Luik-Bastenaken Luik.

Onderweg krijgen de renners te maken met tien korte maar venijnige hellingen:

70.0 km – Côte de La Roche en Ardenne, 2.8 km klimmen aan 6.2%
116.0 km – Côte de Saint-Roch, 1 km klimmen aan 11.2%
168.0 km – Côte de Pont, 1 km klimmen aan 10.5%
172.0 km – Côte de Bellevaux, 1.1 km klimmen aan 6.8%
180.0 km – Côte de la Ferme Libert, 1.2 km klimmen aan 12.1%
198.0 km – Col du Rosier, 4.4 km klimmen aan 5.9%
211.0 km – Col du Maquisard, 2.5 km klimmen aan 5%
222.5 km – Côte de La Redoute, 2 km klimmen aan 8.9%
239.0 km – Côte de La Roche-aux-Faucons, 1.3 km klimmen aan 11%
252.5 km – Côte de Saint-Nicolas, 1.2 km klimmen aan 8.6%

Klassieker en Tour de France niet voor Nibali

Vincenzo Nibali wielrennen Luik Bastenaken Luik voorspelling GettyAfgelopen jaar won de Nederlander Wout Poels die de snelste sprint had van de renners in een kleine kopgroep. Vanwege een blessure kan hij zijn titel niet komen verdedigen. Ben Hermans, een van de troeven van BMC, is eveneens afwezig na een blessure in de Waalse Pijl.

Ook Vincenzo Nibali is er niet bij. Hij liet vorige maand weten dat hij Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France dit jaar laat schieten. Hij blijft thuis in Sicilië om te trainen voor de Giro d’Italia in mei, waarop hij dit jaar al zijn kaarten zet. Zelf vindt hij het jammer dat hij niet deelneemt aan de Belgische klassieker, “Het is een klassieker die me na aan het hart ligt, maar het ziet ernaar uit dat ik er voor het eerst sinds ik prof ben niet bij zal zijn,” aldus de Italiaan eerder dit jaar.

Tom Dumoulin beter dan kopman

Lotto-Jumbo neemt vier Nederlanders mee: Bert-Jan Lindeman, Steven Lammertink, Bram Tankink en Antwan Tolhoek. Tom Dumoulin rijdt de klassieker namens Sunweb, maar in dienst van zijn kopman Warren Barguil die afgelopen jaar zesde werd. Andere Nederlanders bij Sunweb zijn Albert Timmer, Lennard Hofstede en Sam Oomen. Opvallend is dat bookmakers Dumoulin zien winnen voor Barguil. Onderaan daarover meer.

Team Roompot staat met een volledig Nederlandse ploeg aan de start, met o.a. Pim Ligthart en Pieter Weening. Floris Gerts rijdt namens BMC, Maurits Lammertink voor Katusha, Marco Minnaart voor Wanty Groupe Gobert, en Michel Kreder voor Aqua Blue Sport.

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2017

Voorspellingen wielrennen. Alejandro Valverde, die afgelopen week op de muur van Hoei al de sterkste was, gaat van start als topfavoriet in La Doyene (2.80 bij bookmaker 888Sport) maar ook Michal Kwiatkowski (5.00) en Daniel Martin (8.00) worden als topfavorieten aangemerkt.

Greg Van Avermaet is de beste Belg op de weg en zijn kansen worden ingeschat met odds van 16.00, Tom Dumoulin, die in dienst van Warren Barguil rijdt, noteert 18.00 terwijl zijn kopman 26.00 heeft staan. Andere kanshebbers zijn Michael Albasini, Rui Costa, Sergio Henao, Ion Izagirre, Rigoberto Uran, Tim Wellens, Romain Bardet, Bob Jungels en Michael Matthews.