Op 29 juni 2014 werd het NK op de weg gereden in Ootmarsum. Het was een kletsnatte dag en dat maakte de rit niet veel makkelijker. Sebastian Langeveld van Garmin-Sharp bleek uiteindelijk de sterkste te zijn. Langeveld kwam solo over de finish en is hiermee Nederlands kampioen op de weg geworden. Hij volgt hiermee de Zeeuw Johnny Hoogerland op.

Verloop van het NK

Het NK werd dit jaar verreden in Twente waar de renners achttien rondes van 13,5 kilometer moesten afleggen. In de eerste ronde ontstond er al meteen een kopgroep van maar liefst 15 renners. In deze kopgroep werd Belkin vertegenwoordigd door drie renners, Nick van der Lijke, Tom Leezer en Maarten Tjallingii. Giant-Shimano, die uiteindelijk de rit zouden gaan winnen, werden in de kopgroep vertegenwoordigd door Lars van der Haar, Tom Stamsnijder en Brian Bulgac. De rest van de kopgroep bestond uit wat minder bekende wielrenners.

De 15 renners kregen in totaal een voorsprong van net boven de 10 minuten. Het peloton, dat werd aan gevoerd door Parkhotel, wist deze voorsprong terug te brengen naar 6,5 minuut. Tijdens de rit kregen de renners een enorme stortbui over zich heen wat het alleen nog maar lastiger maakte.

Even later was het Giant-Shimano dat op kop reed voor kopman Sebastian Langeveld. Nadat Wilco Kelderman was gevallen reden er tien renners weg uit het peloton. De tien renners waren verdeeld over twee groepen, in deze twee groepje bevonden zich een aantal goede kanshebbers voor de eindoverwinning. Tom-Jelte Slagter, Tom Dumoulin, Lars Boom, Danny van Poppel, Niki Terpstra en natuurlijk Sebastian Langeveld maakte de dienst uit. Drie ronden voor de finish kwamen de twee groepen bij elkaar

Langeveld solo richting de finish

Na de hergroepering was het Tjallingii die demarreerde en wegreed uit het peloton. De renner van Belkin wist helaas niet vooruit de blijven, maar de kopgroep brokkelde nu wel af. Met nog anderhalve ronde in het vooruitzicht was het nu Sebastian Langeveld die een poging deed. Langeveld reed een voorsprong van een halve minuut bij elkaar waar niemand meer een antwoord op had. Hij kwam solo over de finish en won hiermee zijn eerste NK.

Top 10 op het NK wielrennen 2014:

  1. Sebastian Langeveld
  2. Niki Terpstra
  3. Wesley Kreder
  4. Ramon Sinkeldam
  5. Theo Bos
  6. Bram Tankink
  7. Berden de Vries
  8. Jesper Asselman
  9. Coen Vermeltfoort
  10. Martijn Keizer