Etappe 10 Vuelta 2015. Kristian Sbaragli is winnaar geworden van de tiende etappe in de Vuelta a España. In de chaotische sprint in Castellón bleef de hij John Degenkolb (Giant-Alpecin) en de Spanjaard José Joaquin Rojas (Movistar) voor. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement.

Etappe 10 Vuelta 2015

De rit die vertrok vanuit de stad Valencia begon rommelig met veel vluchtpogingen maar er was niemand die echt wegkwam. Tot de Wit-Rus Vasil Kirijenka (Sky) het probeerde, wie het wel lukte om een voorsprong te nemen op het peloton. Daar lag het tempo echter moordend hoog en Kirijenka werd al vrij rap weer bijgehaald.

Niki Terpstra

Na de klim over de Puerto del Oronet kwam er eindelijk weer beweging binnen het peloton dat brak. Een grote groep renners met daarin Martijn Keizer nam het voortouw. Ook die groep brak in stukken en weer iets later schoof het hele peloton weer als een accordeon in elkaar. De volgende vluchtpoging kwam van Niki Terpstra en ook hij werd na een versnelling van het peloton weer teruggehaald.

De wedstrijd ging pas echt van start op de flanken van de Alto del Desierto de las Palmas. John Degenkolb kwam goed boven en toen tijdens de afdaling een drietal renners wegreed, zette zijn team onder leiding van Tom Dumoulin de aanval in en op vier kilometer van de streep worden Elissonde (FDJ), Sicard (Europcar) en De Marchi (BMC) weer bijgehaald door Dumoulin en zijn mannen. Na een kilometer probeert de Australiër Adam Hansen nog weg te springen, maar het is weer Dumoulin die dat verbiedt.

Tom Dumoulin behoudt rode trui

Tom Dumoulin Vuelta 2015 viDe kopgroep bestaat inmiddels uit zo’n zestig renners en Giant-Alpecin aast op de ritzege en het behoud van de ‘camiseta roja’ van Dumoulin. Degenkolb had zijn eerste etappezege in de Vuelta kunnen pakken in deze tiende rit, maar hij zat niet helemaal goed voorin en raakte beklemd tussen andere sprinters. Tegen de tijd dat hij wel weg kon rijden, was Sbaragli al op weg naar de zege. Voor de 25-jarige Italiaan die rijdt voor het Afrikaanse MTN-Qhubeka is het zijn eerste profzege.

Tom Dumoulin behoudt de rode trui en een voorsprong van 57 seconden op Joaquim Rodriguez, de nummer twee van het algemeen klassement.

Vandaag is er een rustdag in de Vuelta. Morgen wordt de zwaarste rit van deze Ronde van Spanje gereden en die vindt plaats in Andorra, met daarin zes zware cols. Voor Dumoulin wordt het een cruciale rit. Als hij ook in deze rit voorin kan eindigen, is zijn legende gevestigd.