Etappe 15 Ronde van Spanje. Vandaag staat de koninginnenrit van de Vuelta op het programma: de vijftiende etappe eindigt in de Sierra Nevada, om precies te zijn op de top van de Alto Hoya de la Mora. De aanloop naar die piek is ook niet mals.

De veertiende etappe was al een waardige opmaat voor het vuurwerk dat vandaag hopelijk ontbrandt. Rafal Majka soleerde op de Sierra de la Pandera naar de dagzege. Vincenzo Nibali en Alberto Contador probeerden daarachter nog wel om Chris Froome los te rijden, pakten ook wel een voorsprong, maar werden vervolgens door de onbekommerd in eigen tempo pedalerende Brit weer bijgehaald.

Wilco Kelderman en Wout Poels zaten beide fraai voorin mee, waardoor de helper van Froome naar plek elf kroop en Kelderman nu zelfs derde in het Vuelta klassement staat.

Vuelta 2017 etappe 15 koninginnenrit

Alcala la Real – Alto Hoya de la Mora. Het zit hem in deze voorlaatste zondag van de Ronde van Spanje niet in het aantal kilometers. De lengte van 129,4 is niet wat de renners angst aanjaagt. En ook de openingsfase is prima te doen. De eerste dertig kilometer zijn min of meer vlak, daarna is het meer vals plat en na de tussensprint op 45 kilometer kunnen de explosieve mannen afzakken en plek maken voor de klimmers.

De eerste scherprechter van de dag is de Alto de Hazallanas, dik zestien kilometer lang en met een gemiddelde stijging van 5,5 procent. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want voor en na een afdaling halverwege lopen de percentages op tot tien en zelfs dik twintig procent.

Alto Hoya de la Mora

De afzink telt 22 kilometer en dan worden de klimmersbenen nogmaals op de proef gesteld. Eerst door de Alto del Purche van 8,5 km met een helling van acht procent, daarna de klapper: de Alto Hoya de la Mora met een lengte van ruim negentien km en bijna zes procent stijging.

Door de brede, redelijk rechte wegen is het niet de lastigste klim, maar de top ligt op 2.500 meter en na de grens van 2.000 meter wordt het allengs lastiger om voluit te ademen.

Favorieten Vuelta vandaag

We moeten de bekende namen uit de kast trekken: klimtalent Miguel Ángel López, rasaanvaller Vincenzo Nibali en de leider Chris Froome. Met de laatste rustdag op komst zou hij wat graag de slotweek ingaan met wat tijdwinst erbij en een mentaal stokje in de spaken van de concurrentie.

Wedden op de Vuelta? Miguel Angel Lopez noteert 3.50, Chris Froome 8.00 en Vincenzo Nibali ook 8.00. Een podiumfinish voor Wilco Kelderman noteert bij bookmaker Mr Green 7.00.