Onlangs maakte de ASO bekend dat de Vuelta a España een eendaagse rit erbij krijgt voor vrouwen. Dat is goed nieuws, vindt maar het is nog lang niet genoeg.

Week-lange rittenkoers voor vrouwen

Kathryn Bertine vindt dat met een beetje goede wil zou het moeten lukken om daarnaast ook een Tour Feminine te organiseren in de vorm van een week-lange rittenkoers. Daarmee gaat ze in tegen de beweringen van Christian Prudhomme tegen, de directeur van de Tour de France.

Prudhomme zei onlangs dat een volwaardige Tour Feminine niet tegelijkertijd met de Tour Masculine kan worden gehouden, omdat het organisatorisch niet haalbaar is om twee meerdaagse koersen tegelijk op poten te zetten, met alles wat erbij komt kijken. Ook de komende editie zou het daarom moeten doen met een eendaagse koers voor vrouwen die op de laatste dag van de Tour in Parijs wordt gereden. Afgelopen jaar vond de eerste editie plaats – onder de naam La Course – en die werd gewonnen door Marianne Vos.

Sinds 2009 geen Tour de France voor vrouwen

Vroeger kon het namelijk wel. Al in 1955 werd er een editie van de Tour de France voor vrouwen opgezet en van 1984 t/m 2009 was er de Tour de France Féminin, later de Tour de la CEE Féminin genoemd en nog weer later Grande Boucle Féminine. Toen kon er wel naast de gewone Tour een meerdaagse wedstrijd voor vrouwen worden georganiseerd en daarom pikt Kathryn Bertine de argumenten van Prudhomme niet.

Op 21 oktober werd bekend dat de Vuelta a España voor het eerst in haar 80-jarige loopbaan een editie voor vrouwen krijgt. Unipublic is met de UCI in gesprek om die rit als eerste-categorie-race op de kalender van de elite-vrouwen te zetten, zodat de hele top van het internationale vrouwenwielrennen erop af komt. De bedoeling is dat deze rit, in navolging van ‘La Course’ op de laatste dag van de Vuelta wordt gereden, in Madrid waar de 21-daagse Ronde van Spanje voor mannen in 2015 eindigt.

Dat de Vuelta komend jaar nu ook een eendaagse rit krijgt, speciaal voor vrouwen, is een goede eerste stap, vindt Bertine. Zij een van de wielrensters die zich samen met o.a. Marianne Vos, Emma Pooley en Chrissie Wellington hard maken voor een gelijkwaardiger behandeling van vrouwen in de wielersport. Dat er uiteindelijk ook voor vrouwen een aantal Grand Tours van formaat komen, en dat vrouwen gelijkwaardig behandeld en betaald worden als de mannen, is het uiteindelijke doel.

Een hele Vuelta voor Vrouwen in één dag gepropt. Hoe klein ook, het is een begin.