Donderdag 29 mei werd alweer de 18e etappe in de Giro d’Italia gereden. De etappe bracht de renners over een afstand van 171 kilometer van Belluno naar de top van de Rifugio Penarotta op een hoogte van 1760 meter. Tijdens de rit moesten de renners nog 2 cols over, één van de eerste categorie en één van de tweede categorie. De Colombianen rijden al heel deze Giro erg sterk en ook vandaag was het weer een Colombiaan die solo over de finish kwam. Julián Arredondo kwam na 4 uur en 49 minuten solo over de finish. Zijn landgenoot Quintana behoudt de roze trui.

Punten sprokkelen op de bergtoppen

Arredondo is de leider in het bergklassement en vandaag was het weer de ideale etappe om wat puntjes bij elkaar te sprokkelen voor het bergklassement. In het peloton werd er opvallend rustig gereden met de mannen van Quintana op kop. De kopgroep, waarin Arredondo zich bevond, kreeg genoeg ruimte om een flinke voorsprong op te bouwen. In de kopgroep bevond zich ook de Nederlander Martijn de Keizer van Belkin en Ivan Basso. Normaliter zou Basso in de kopgroep een gevaar zijn maar de resultaten van de Spanjaard vallen deze Giro erg tegen.

Nog voordat de renners aan de slotklim begonnen was het de Belg van Gendt die probeerde te ontsnappen uit de kopgroep. Martijn de Keizer probeerde de Belg te volgen en hing een tijdje tussen Thomas De Gendt en de achtervolgende groep in. De Keizer werd uiteindelijk snel weer teruggepakt door de groep achter hem en deze groep kwam ook al snel aan bij van Gendt. Van Gendt, Pelizotti en Deignan konden met moeite het tempo van de Colombianen Duarte en Arredondo bijhouden. De drie loste even, maar wisten zich later weer bij de twee aan te sluiten.

De vijf renners reden tot vijf kilometer voor de finish samen. Van Gendt plaatste de eerste aanval binnen de 5 kilometer grens. De andere vier wisten terug te komen en Arredondo ging erop en erover om vervolgens solo richting de streep te gaan. De Colombiaan Duarte probeerde nog bij zijn landgenoot in de buurt te komen maar zijn poging was tevergeefs. Arredondo kwam al slingerend over de finish en schreef de etappezege en het maximaal aantal bergpunten in deze etappe op zijn naam.

Rolland weer op oorlogspad in de slotklim

Ook in deze etappe deed de Fransman Rolland weer een aanval op de roze trui. Rolland probeerde met behulp van zijn ploeggenoot Sicard, Quintana te lossen. Helaas voor hem kon de kleine Colombiaan makkelijk mee. Ook Wilco Kelderman en Wout Poels, die erg sterk reden deze etappe, konden mee met Rolland en Quintana. Het was de oud roze trui drager Cadel Evans die het niet meer kon bijbenen en hier al moest lossen.

Na een heleboel aanvallen van de favorieten op de slotklim moest ook Kelderman uiteindelijk lossen. Het was weer de Italiaan Fabio Aru die de beste aanval wist te plaatsen en op deze manier in de laatste kilometer nog wat extra seconden kon pakken op de andere favorieten. Kelderman verloor uiteindelijk maar een halve minuut op Aru. Cadel Evans was de grote verliezer van vandaag.

Uitslag van de 18e etappe:

 1. Julian Arredondo – 4u49m51s
 2. Fabio Duarte – 00:17
 3. Philip Deignan – 00:37
 4. Franco Pellizotti – 01:20
 5. Edoardo Zardini – 01:24
 6. Thomas De Gendt – 01:38
 7. Ivan Basso – 01:43
 8. Dario Cataldo – 01:59
 9. Fabio Aru – 02:43
 10. Nairo Quintana – 02:46

Uitslag Nederlanders:

 • 18. Wilco Kelderman – 03:17
 • 20. Wout Poels – 03:48