Luik-Bastenaken-Luik is de laatste grote klassieker van het voorjaar. De koers wordt al gereden sinds 1892. Op 27 april 2014 werd Luik-Bastenaken-Luik voor de 100e keer gereden. In deze jubileumwedstrijd moesten de renners een afstand van 263 kilometer afleggen door Wallonië met startplaats in Luik en finish in Ans.

Favorieten voor de overwinning in deze wedstrijd waren Gilbert, Valverde en Bauke Mollema. Mollema meldde dat hij vol moraal zat voor deze koers. Verrassend was dan ook dat de Australische wielrenner Simon Gerrans van Orica-GreenEdge deze jubileumeditie won.

Lange vlucht van zes renners

Al na 16 kilometer sprong er een groep van zes renners weg uit het peloton. De zes renners, Koch, Bono, Venter, Jacobs en de Nederlander Minnaard kregen een voorsprong van wel 15 minuten. Het peloton rekende er op dat de zes wel weer ingehaald zouden wordt door de zwaarte van het parcours. Pas vanaf het keerpunt in Bastenaken begon er echt gereden te worden door het peloton. De voorsprong van de kopgroep vanaf dit moment erg snel af.

Uiteindelijk moest de Nederlander Marco Minnaard zich als eerste terug laten zakken. Er bleven nog vijf renners over in de kopgroep. Toen de renners bovenop de Stockeu nog maar een paar minuten voorsprong hadden was het wel duidelijk dat zij het niet lang meer vol zouden gaan houden. Uiteindelijk sprongen twee van de vijf koplopers weg uit de kopgroep. Bono en Venter gingen samen verder.

Nadat Bono en Venter ook terug waren gepakt begonnen er weer aanvallen vanuit het peloton te komen. Het begon met Warren Barguil en even later ook de Belgen Jan Bakelants en Tim Wellens. De aanvallen liepen allemaal helaas op niets uit.

Hectische finale

Eigenlijk werd de hele koers beslist op de Côte de Saint-Nicolas. De Italiaan Pozzovivo had al eens een keer aangevallen, die aanval liep op niets uit. Toen hij het voor de tweede keer probeerde samen met landgenoot Caruso wist hij een gat te slaan. De voorsprong van twintig seconden, die de twee hadden opgebouwd, liep in de laatste kilometer snel terug. Caruso probeerde nog één keer een aanval te plaatsen en sprong weg bij zijn landgenoot. De Ier Daniel Martin wist bij Caruso aan te sluiten. Martin leek te gaan winnen maar hij ging onderuit in de allerlaatste bocht. Gerrans wist vervolgens met een vroege sprint de eindzege te pakken.

De eerste Nederlander die over de finish kwam in Ans was Tom-Jelte Slagter. De Nederlander kwam als zesde over de finish. Slagter reed heel het voorjaar al erg sterk en liet ook deze klassieker zijn goede vorm weer zien. De tweede Nederlander was Mollema op de 15e plaats. De winnaar wist helaas weer niet het podium te bereiken.

Top 5:

  1. Simon Gerrans – 6:37:43
  2. Alejandro Valverde – z.t.
  3. Michal Kwiatkowski –z.t.
  4. Giampaolo Caruso – z.t.
  5. Domenica Pozzovivo – z.t.