“De kasseienrit” is tegenwoordig vaste prik in de Tour en uitgegroeid tot een populair fenomeen. Een rit die veel renners dan ook op hun wensenlijstje zetten bij deelname aan de Tour de France. Komend jaar staat de rit bovenaan het verlanglijstje van John Degenkolb.

Degenkolb – Kasseien – Tour 2018

Sinds Tour de France-directeur Christian Prudhomme een aantal jaar geleden verraste door eens een kasseienrit op te nemen in de Tour, is een etappe met pavé niet meer weg te denken uit La Grande Boucle. Het was meteen een groot succes en zo’n rit over de kinderhoofdjes spreekt tot de verbeelding.

Kasseien maken de Tour ‘af’ want met zo’n rit erbij worden alle kwaliteiten van renners op de proef gesteld. Lars Boom won al eens een kasseienrit in de Tour, evenals Tony Martin en Thor Hushovd. Vincenzo Nibali zou hem graag eens winnen, evenals Niki Terpstra en tal van andere renners. Winnen op de kasseien vraagt veel van het materiaal én de renner want het hobbelt en trilt vreselijk en met één stuurfoutje kun je onderuit glijden – wat Chris Froome enkele jaren geleden heeft ervaren met een schuiver die hij met een gebroken pols moest bekopen.

Verdien met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

21,7 km kasseien in etappe 9

John Degenkolb is met teammaat Jasper Stuijven van Trek-Segafredo daarom alvast begonnen met de voorbereiding op de komende Tour de France. Beide renners zetten in op de ‘kasseienrit’ in de Tour de France, de negende etappe waarin 21,7 km aan kasseistroken is opgenomen. Daarop gaan ze zich voorbereiden door voorjaarsklassiekers te rijden. En om zich daar alvast op voor te bereiden zijn ze twee weken geleden al begonnen door hun materiaal en zichzelf te testen op de kasseien.

Jasper Stuijven en John Degenkolb

In totaal zijn Stuijven en Degenkolb twee dagen aan het uitproberen geweest, met mensen van hun team erbij waaronder Dirk Demol, de sportdirecteur van Trek-Segafredo. Ze kozen voor stukken uit Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en de Tour de France zelf. Beide renners hebben gedegen ervaring met kasseien. Degenkolb won Parijs-Roubaix al eens en Stuijven werd afgelopen jaar tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne en vierde in de Omloop het Nieuwsblad. Afgelopen jaar greep de Belg net naast een overwinning in Parijs-Roubaix.

Degenkolb behaalde afgelopen jaar een plaats in top 10 in zowel de Ronde van Vlaanderen als Paris-Roubaix. Dat was niet zo goed als hij had kunnen halen, maar de Duitser heeft het afgelopen jaar veel pech gehad met zijn gezondheid In 2015 beleefde hij een topjaar door o.a. de dubbel Milaan–San Remo en Parijs–Roubaix te winnen. Ook werd hij vierde in de kasseienrit van de Tour en won later een etappe in de Vuelta.

Voorjaarsklassiekers 2018

Maar in januari 2016 sloeg het noodlot toe, toen hij tijdens een trainingsrit met het team in het Spaanse Calpe door een auto werd geschept. Het herstel duurde lang en hij hield er een vinger aan over waar hij altijd last van zal houden. Degenkolb miste alle voorjaarsklassiekers en sprong pas in mei weer op de fiets. Twee keer een vierde plaats in een sprint was alles wat hij in 2016 haalde. Ook in 2017 waren er geen overwinningen en in de Vuelta kreeg hij last van bronchitis en werd zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

Dit jaar wil Degenkolb weer terug naar de top door de voorjaarsklassiekers én de kasseienrit in de Tour te winnen. De voorbereidingen daarop zijn in elk geval al begonnen.