Wie je ook spreekt in wielerland, ze zijn allemaal even enthousiast over het parcours van de Tour de France van komend jaar. Heel veel topwielrenners hebben laten weten dat ze er heel hard over denken om mee te doen. Eén iemand is totaal niet gecharmeerd door de plannen die eerder deze week werden gepresenteerd, en dat is de winnaar van de Tour van twee jaar geleden, Chris Froome.

Wedstrijd voor aanvallende klimmers

Froome’s grootste probleem is dat er maar 14 kilometer aan individuele tijdrit wordt gereden in 2015. De rijder van Team Sky had zijn eindzege in 2013 helemaal te danken aan zijn sublieme prestaties tijdens de “chrono”. Hij denkt er dan ook hard over na om de Tour komend jaar aan zich voorbij te laten gaan. Ook al is dit een Tour die volgens Thierry Gouvenou, de wedstrijdbaas van de Tour de France, “een wedstrijd is voor aanvallende klimmers”. Dat Froome tot die categorie behoort, bewees hij wel in de Vuelta a España van afgelopen zomer. Alleen was het net niet genoeg om de zege naar zich toe te trekken. Alberto Contador bleek ongenaakbaar op de Spaanse ‘puertos’.

De Vuelta heeft standaard minder individuele tijdritkilometers en meer aankomsten bergop dan de Tour. De Ronde van Frankrijk is daarbij – en bij de Giro – vergeleken tamelijk flauw. Dit jaar heeft de wedstrijdleiding besloten dat het anders moet. De uitkomst is dat het Spaanse model wordt gevolgd. Minder tijdrit en meer klimaankomsten. De Fransen pakken meteen groots uit met negen ritten die met een klim eindigen. “De tijdrit van 60 km en de beklimmingen in de volgende Giro d’Italia passen heel goed bij mijn kunnen. De Tour wordt bij het klimmen bepaald, en er is geen marge voor de tijdrit. Maar het geeft me wel een prachtige kans om zowel de Giro als de Vuelta te rijden,” zei Froome.

Zonde om dit parcours niet te rijden

Andere renners zijn juist wildenthousiast. Zoals Vincenzo Nibali, de regerende Tour-kampioen: “Het doet me denken aan de Tour die ik dit jaar won, maar met meer aankomsten bergop en minder tijdrit. Mij bevalt het”. Joaquim ‘Purito’ Rodríguez noemde het zelfs “een zonde” om deze Tour met dit parcours niet te rijden. Contador zei “Dit is een Tour die me bevalt, stukken veeleisender dan in de afgelopen jaren. Het eerste deel wordt turbulent met die muren, de wind en de kasseistroken, terwijl het tweede, met zoveel bergen, mogelijkheden van elke soort biedt”. Nairo Quintana, afgelopen jaar tweede in de Tour, ziet het ook helemaal zitten: “behalve de spanning tijdens de eerste dagen, de kasseien en de ploegentijdrit die in deze ronde zijn opgenomen. Maar het ligt me, voor mij is het gunstig..