Chris Horner, de winnaar van de Vuelta a España 2013, stapt morgen niet op in Jerez de la Frontera als de Ronde van Spanje daar van start gaat. De 42-jarige Amerikaan van Lampré-Merida heeft al maanden last van bronchitis en nam daarom een middel dat cortisonen bevat. Bij een bloedmeting bleek dat hij zijn cortisol-waarden veel te laag zijn en daarom besloot de teamleiding hem terug te trekken.

Volgens de UCI-regels zou Horner op zich wel mogen starten, maar de teamleiding durft het niet aan. Voor Chris Horner is het dubbelzuur dat hij niet kan starten, want niet alleen zou hij zijn overwinning van afgelopen jaar verdedigen, want ook zijn carrière staat op het spel. Na dit seizoen loopt het contract van de bijna 43-jarige Horner af en de teams staan nog niet bepaald in de rij om hem binnen te halen. Met opnieuw een goed resultaat Vuelta wordt dat een stuk makkelijker.

In de verregende eerste helft van de Tour de France kreeg Horner last van bronchitis waar hij maar slecht vanaf kwam. De standaard behandeling daarvoor is met cortisonen, een stof die normaal gesproken op de UCI-lijst van verboden middelen staat. In geval van een behandeling van ziekte, kan er toestemming worden aangevraagd bij de UCI om toch te mogen blijven rijden. Horner vroeg die toestemming op 15 augustus aan, dus in wezen was er nog niets aan de hand. Maar omdat Horners team Lampre-Merida lid is van de Movement For Credible Cycling (MPCC), kon hij niet anders dan zich terugtrekken.

Wielrennen dopingvrij en dus geloofwaardig

Bij de MPCC zijn inmiddels elf van de achttien Pro-Teams en het merendeel van de Professional Continental Teams en Continental Teams aangesloten. Het doel is om het wielrennen dopingvrij en dus geloofwaardig te houden. Eén van hun speerpunten van dit moment is om een rustperiode van acht dagen doorgevoerd te krijgen nadat een renner cortisonen heeft gebruikt. Daarmee worden controverses voorkomen zoals afgelopen voorjaar toen Chris Froome spectaculaire resultaten boekte in de Tour du Romandie terwijl hij cortisonen innam voor een luchtweginfectie.

De MPCC voert zelf ook dopingscontroles uit en vanwege het soort twijfelachtige gevallen, waarvan Froome’s geval een schoolvoorbeeld is, controleren ze hun renners zelfs specifiek op cortisol. Indien een te lage cortisol-waarde wordt aangetroffen, moet een renner met onmiddellijke ingang afstappen. Niet alleen omdat gebruik van cortisonen prestatiebevorderend kan werken en dus oneerlijk is, maar ook omdat een te laag cortisolgehalte ronduit gevaarlijk kan zijn. Het lichaam wordt gevoeliger voor infecties en herstelt slecht van blessures en overbelasting.

Vuelta eerste grote ronde Valerio Conti

Chris Horner was behoorlijk ontdaan. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. De Vuelta was mijn hoofddoel voor dit seizoen, ik was van plan er alles aan doen om mijn titel te prolongeren”, zei Horner. “Ik accepteer het besluit van de ploegleiding. Ik heb veel last gehad van de bronchitis. De UCI verleende toestemming voor de behandeling en ik had op zich koersen, maar mijn team is nou eenmaal lid van de MPCC. Ik moet me erbij neerleggen,” besloot Horner. In plaats van Horner wordt nu de 21-jarige Italiaan Valerio Conti opgesteld. Het wordt zijn eerste grote ronde.