Tijdrit Giro 2017. Dinsdag staat in etappe 10 van de Giro d’Italia een individuele tijdrit in het rittenboek. Het parcours is een krappe veertig kilometer lang en biedt Tom Dumoulin de kans om zijn specialisme te tonen.

Maandag was een welverdiende rustdag in de Ronde van Italië, waarin de ene coureur ervoor kiest om op bed te blijven liggen en massages te ondergaan, en anderen juist de spieren op spanning willen houden en een ferme trainingsrit ondernemen. Voor Dumoulin stond de dag vermoedelijk vooral in het teken van zweten op de rollerbank om de rit tegen de chrono te simuleren.

Voorspellen? Zie onderaan de favorieten!

Tom Dumoulin tijdrit Giro Italia 2017

De tijdrit vangt aan in Foligno, in de regio Umbrië, en eindigt in Montefalco. De eerste ruim tien kilometer van de 39,8 zijn vlak, daarna is er een passage van circa vijf kilometer waarin de weg stijgt met gemiddeld vijf procent. Vervolgens is het vals plat en doemt een afdaling op richting het tweede meetpunt op 28 kilometer. De laatste tien kilometers confronteren de renners met weer vals plat, een afdaling en heuvelop richting de finish.

De deelnemers worden in omgekeerde volgorde van het schavot afgeschoten. Dat betekent dat om 12:45 uur Matteo Pelucchi als eerste vertrekt en dat om 16:24 uur de roze trui drager Nairo Quintana de pedalen in beweging zet. Tom Dumoulin start zeven minuten eerder en kan dus tijdens de rit via zijn oortje geïnformeerd worden over de doorkomsten van Quintana.

De Limburger moet 30 seconden goedmaken op de Colombiaan, die normaliter een veel mindere tijdrijder is. Maar wat is normaal? Sinds vorige zomer, bij de Olympische Spelen, heeft Dumoulin geen sterke chrono meer laten zien, juist omdat hij zich wilde omvormen tot een renner voor dit soort grote wielerrondes.

De favorieten en voorspellingen

Veel van de gekende toppers in deze discipline ontbreken. De Olympisch kampioen en de wereldkampioen zijn bijvoorbeeld absent. Rohan Dennis is inmiddels uitgevallen. Maar Vasil Kiryienka zal wel starten en hij won twee jaar terug in de Giro nog een tijdrit, al was die wel 60 kilometer, maar ook dat parcours was glooiend. Bob Jungels en Thibaut Pinot zullen met het oog op het klassement ook gemotiveerd zijn.

Wil je de uitslag van de Giro tijdrit voorspellen? Tom Dumoulin is de favoriet  en noteert bij bookmaker 888Sport 1.55, gevolgd door Bob Jungels op 9.00 en Vasil Kiryienka op ook 9.00.