Maandag is de tweede en laatste rustdag van de Giro d’Italia 2017 en daarna is het van dinsdag tot en met zondag elke dag koers. Giro volgers kunnen hun vingers er bij aflikken: vijf bergritten op rij, afgerond met een wellicht allesbeslissende tijdrit op de slotdag.

Milaan is nog ver, zoals Tom Dumoulin terecht zei. Nairo Quintana krijgt in de laatste week nog kansen genoeg om tijd terug te pakken richting de tijdrit.

Voorspellen? Tip: 1.80 op plaats 1-3 Nibali bij 888Sport!

Giro 2017 – Tom Dumoulin leider

Tijdens de rustdag kan Dumoulin nog eens goed zijn roze trui bestuderen. Zondag kreeg hij voor de achttiende keer in een grote ronde (Giro, Tour, Vuelta) de leiderstrui uitgereikt. Daarmee is hij na Joop Zoetemelk de nummer twee op het lijstje met Nederlanders, samen met René Pijnen. Zoetemelk heeft er op zijn zolderkamer 37 hangen.

Ook werd hij op zaterdag na Jan Janssen en Zoetemelk de derde Nederlandse renner die een rit wint in de leiderstrui. En na Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel is hij tevens de derde Nederlander die in twee Giro’s het klassement leidde.

Kortom, de Maastrichtenaar is met zeer bijzondere dingen bezig. Maar het is allemaal bitter weinig waard, als hij volgende week niet nog minstens op het eindpodium staat. De herinnering aan de ongelukkige val van Steven Kruijswijk is nog vers, waardoor hij vorig jaar op de laatste vrijdag uit het roze werd gefietst door Nibali.

Stank voor dank Nairo Quintana

Zondag had Tom Dumoulin kunnen profiteren van een val van zijn naaste rivaal, Nairo Quintana. De Colombiaan kwam viel tijdens de afdaling van de Selvino, waarna Dumoulin het peloton maande om even in te houden. En hoe bedankte Quintana hem? Door in de eindsprint nog even bij te schakelen, tweede te worden en zes bonificatieseconden te pakken op Dumoulin.

Giro voorspellen winnaar wedden op sport Giro d'Italia GettyHet lijdt geen twijfel dat de aanstaande bergetappes in de Giro het ideale werkterrein vormen voor Quintana. De Movistar-rijder weegt slechts 55 kilo en heeft al van jongs af aan in het thuisland kunnen oefenen op het serieus steile werk.

Laatste Giro etappes

Dinsdag doemen er liefst drie zware cols na elkaar op, al ligt de eindstreep pas na de afdaling. Woensdag is wat minder gevaarlijk met de zwaarste berg al op een derde van het parcours. Donderdag kent vijf klimmen met de finish bergop.

Vrijdag is de finish weer op de top. Zaterdag zijn de twee beklimmingen in de tweede helft van de rit gepropt. De afsluitende tijdrit in de Giro is dan weer in Dumoulins voordeel, maar de lengte is slechts 28 kilometer.

Wedden op de Giro d’Italia

Ook de allergrootste fans van Tom Dumoulin zullen inzien dat Quintana nog zat kansen krijgt om tijd terug te pakken en zelfs een lekkere marge op te bouwen richting de tijdrit. Hoe sterk Dumoulin ook is, door zijn bouw is hij geen geboren klimmer.

Dumoulin is bij bookmaker 888Sport favoriet voor de eindwinst op 1.57 maar Nairo Quintana is met 2.60 toch wat interessanter. Lees meer: wedden op wielrennen.