Etappe 19 Giro d’Italia 2017.  Gisteren werd de rit door Tejay van Garderen gewonnen. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali probeerden te voorkomen dat Tom Dumoulin weg kon rijden om zo zijn voorsprong te vergroten. De koploper heeft de roze trui echter met glans verdedigd.

Vandaag wordt weer een dag vol spanning in de Ronde van Italië. Tom Dumoulin wordt opgejaagd, maar doet alles om de leiding in het Giro klassement te behouden. Nairo Quintana is echter favoriet voor de ritzege.

Wed op de Giro bij 888Sport – Lees: wedden op wielrennen

Giro vrijdag: stevige eindklim etappe 19

De etappe van vandaag is 191 kilometer lang en voert van San Candido / Innichen (start 12:05 uur) naar Piancavallo, waar de finish rond 17:15 uur wordt verwacht. Een bergrit vandaag die niet eens zo zwaar is, maar wel met een hele stevige eindklim. Gisteren was Tom Dumoulin niet uit de tent te lokken, vandaag zullen Quintana en Nibali op een nieuwe strategie moeten broeden. Ondertussen nadert Pinot.

Meteen na de start mogen de renners al in de benen voor de klim over de Kreuzbergpas, ofwel de Passo di Monte Croce Comelico, een klim van de derde categorie. De tweede klim is de Sella Chianzutan, van de 2e categorie, gevolgd door een afdaling en een tamelijk vlak stuk van ruim 50 kilometer.

Zwaar werk in de bergen

Het echte zware werk moet wachten tot in de finale als de Piancavallo wordt beklommen. Het is 15,5 kilometer naar boven en een klim van de eerste categorie – met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

Gisteren werd er al behoorlijk geduwd en getrokken door de kanshebbers onderling. De rit van vandaag, met de lange nagenoeg vlakke aanloop naar de eindklim, zal opnieuw aanleiding geven voor ontsnappingen en avonturiers die hun slag willen slaan. Vincenzo Nibali en Nairo Quintana zullen moeten kiezen; Dumoulin opnieuw controleren of een radicale aanval inzetten.

Favoriet om te winnen vandaag in de Giro

Dit is het soort rit waar de echte klimmers de uiteindelijke uitslag zullen bepalen. Mikel Landa greep gisteren voor een tweede keer net naast de zegen en zou dat vandaag recht kunnen zetten. Voor het klassement is hij geen bedreiging. Bookmaker 888Sport noteert 4.50 voor Landa, maar verwacht dat Quintana net iets betere kansen heeft op de ritzege met 4.25.

Tom Dumoulin noteert 9.00, voor de 10.00 die de bookie voor Nibali heeft staan. Pinot, die naar het einde van deze Giro alleen maar beter wordt, noteert 15.00 en de gehaaide Rus Ilnur Zakarin 17.00.

Door de lange aanloop naar de slotklim, zou je ook mannen als Luis Leon Sanchez (29.00) en Rui Costa (23.00) kunnen verwachten vanuit een ontsnapping. Lees: Wedden op wielrennen

Verslag rit 18 – Van Garderen wint

Winnaar Giro Tom Dumoulin roze trui Giro d'Italia 2017 voorspellen winnaar wedden wielrennen GettyEtappe 18 was geen eenvoudige rit, vooral omdat de klassementsrenners in de aanloop naar en op de slotklim volop aan het bakkeleien waren over wie mocht wegrijden en wie niet. Thibaut Pinot zag zijn kans en kwam wel weg.

Dumoulin wilde er nog achteraan, maar Quintana en Nibali weigerden hun medewerking. Met als gevolg dat Pinot doorschoof naar de vierde plaats in het Giroklassement waar hij nu nog maar 24 seconden tekort komt op de als derde geplaatste Nibali.

Steven Kruijswijk en Bauke Mollema

Ook Steven Kruijswijk en Bauke Mollema konden wegrijden uit de Maglia Rosa-groep en Kruijswijk steeg daardoor naar de achtste plaats in het klassement, achter Mollema die zevende staat. Ze reden samen weg, maar vergaten Tom Dumoulin mee te nemen. Die was daar wel een beetje teleurgesteld over.

“Ik vind het jammer dat een Colombiaan en een Italiaan een pact kunnen sluiten, maar drie Nederlanders blijkbaar niet,” zei Dumoulin, die er verder wel tevreden over was dat Nibali en Quintana ook niet weg konden rijden bij hem. Hij behoudt de roze trui en aan de voorsprong op het tweetal in het algemeen klassement veranderde er ook niets. Er volgen nog twee bergritten en een tijdrit.