Giro d’Italia 2017. De vijftiende etappe van de Giro is een eerbetoon aan de Ronde van Lombardije. Sterker nog: de laatste vijftig kilometer zijn precies hetzelfde als Il Lombardia. Tom Dumoulin mag de roze trui na zijn spetterende zege van zaterdag nog wat steviger over de schouders trekken.

Dumoulin demonstreerde in de veertiende etappe alles waar een grote ronderenner over moet beschikken: koersinzicht, geduld, vertrouwen en uiteindelijk ook een machtige versnelling bergop.

Voorspellen? Tip: 1.80 op plaats 1-3 Nibali bij 888Sport!

Etappe 15 Giro – Tom Dumoulin

Dat geduld kwam van pas toen zijn rivaal Nairo Quintana demarreerde, maar zijn tempo niet vol kon houden, en met een venijnige acceleratie liet hij de Colombiaan en vervolgens ook koploper Ilnur Zakarin achter zich. Mooie bonus: door de ritwinst kreeg hij nog eens tien seconden extra cadeau op Quintana.

De voorlaatste zondag van deze Ronde van Italië stuurt de renners over een traject van 199 kilometer. De eerste 150 km zullen alleen tot leven gewekt kunnen worden door ontsnappingen van mannen die in het klassement niet meer meetellen. Met nog 50 km te gaan worden de obstakels serieuzer: eerst de Miragolo San Salvatore, waarvan zeven van de tien kilometer een stijging hebben van zeven procent.

Sanches favoriet Giro rit vandaag

Vervolgens de Selvino, een col van zeven kilometer die gemiddeld 5,4 procent stijgt. Het lijken geen onoverkomelijke heuvels voor Tom Dumoulin, zeker gezien ze niet zwaar genoeg zijn voor echte aanvallen van Quintana. Na de afdaling en een paar vlakke kilometers wordt het peloton in de vijf slotkilometers geconfronteerd met de opwaartse kasseienstrook richting Bergamo. De weg gaat dan gemiddeld bijna acht procent omhoog en dat is met die wiebelsteentjes absoluut geen eitje.

Maandag is er een rustdag en vanaf dinsdag volgen zes loodzware etappes op rij die stuk voor stuk de Giro kunnen beslissen. Dat kan meespelen bij de keus van de toppers om wel of niet deze rit aan te grijpen voor vuurwerk. Vermoedelijk laten ze hier liever niet het achterste van de tong zien. Voor de ritwinst kunnen we beter kijken naar mannen die zich bewezen hebben in klassiekers of zware edities van het WK wielrennen.

Voorspellingen Ronde van Italië 2017

Ook bookmakers hebben er een zware kluif aan favorieten te kiezen. Luis Leon Sanches noteert bij 888Sport 7.00, Rui Costa 11.00 en Giovanni Visconti 13.00.

Wat de eindzege betreft is Dumoulin momenteel de favoriet op @1.55. Lees ook: wedden op wielrennen.