Vandaag, zaterdag 27 mei, krijgen de renners in de Giro d’Italia 2017 de laatste bergrit voorgeschoteld. Tom Dumoulin moest vrijdag zijn roze trui inleveren aan Nairo Quintana en staat nu 38 seconden achter op de Colombiaan. Als hij de marge zo kan houden of verkleint, dan ziet het er heel gunstig voor hem uit, want op zondag kan hij dat in de tijdrit wegpoetsen.

Traditioneel is de derde week van een grote ronde de zwaarste week. In deze Ronde van Italië is dat dubbel en dwars het geval. Al sinds vorig weekend wordt er constant geklommen, de vermoeidheid van de twee vorige weken laat zich voelen en de druk wordt opgevoerd. En dan blijkt wie er wel en wie er niet tot de grote jongens behoren.

Voorspel de winnaar bij 888Sport – Lees: wedden op wielrennen

Tom Dumoulin winnaar Giro 2017?

Dumoulin zal dat vooral in deze voorlaatste rit moeten tonen. Hij ging de laatste week in met een marge van dik 2,5 minuut op Nairo Quintana en heeft dus al drie minuten ingeleverd.

Wat er ook precies de oorzaak van was (sanitaire stops, onoplettendheid), bij de concurrentie zal nu toch het gevoel zijn gaan leven dat Tom Dumoulin simpelweg geen echte winnaar is. Dat hij nog niet klaar is voor de ultieme hoofdprijs, net zoals Steven Kruijswijk vorig jaar in de voorlaatste belangrijke etappe van plek een naar plek vier kukelde.

Giro etappe 20: Pordenone – Asiago

De laatste zaterdag van deze Giro d’Italia stuurt de renners voor 190 kilometer de weg op. De kuiten worden warmgedraaid als na 37 kilometer de Muro di Ca’ del Poggio opdoemt, maar met zijn vierde categorie is dat ook echt weinig meer dan een opwarmertje. Steil is deze puist absoluut wel, maar de lengte is met 1,1 kilometer te kort om gaten te doen ontstaan.

De Monte Grappa, halverwege de koers, lijkt ook prima te doen voor Dumoulin. Het is er een van de eerste categorie met een steil en grillig begin, daarna een regelmatiger traject en voor de top weer een loodzwaar deel. Het devies zal weer zijn: laat Quintana, Nibalia en wie dan ook maar demarreren om ze bij te halen in het deel waar hij zijn tijdritkwaliteiten kan inzetten.

Favorieten vandaag Ronde van Italië

Wel een tikje zorgbarend is de hoogte van de berg: 1.620 meter. Tom Dumoulin heeft toegegeven dat zijn lijf slecht kan tegen zware inspanningen op grote hoogte. Na een lange afdaling volgt de klim naar Foza (eerste categorie) met veertien kilometer lengte en 6,7 procent stijging. Daarna komen er nog vijftien golvende kilometers.

Wil je wedden op de Giro? Bookmaker 888Sport heeft het volgende staan: Mikel Landa  @5.25 voor winst in etappe 20, Thibaut Pinot @7.00, Nairo Quintana @7.00, Vincenzo Nibali @10.00 en een zege van Tom Dumoulin levert je 16.00 per ingezette euro op.