Op donderdag 15 mei werd de 6e etappe in de Giro d’Italia gereden. De 6e etappe bracht de renners over een afstand van 257 kilometer van Sassano naar Montecassino. In eerste instantie zou dit 247 kilometer zijn, maar door een aardverschuiving moesten de renners 10 kilometer omrijden. Met 257 is dit de langste etappe van deze Giro geworden. Michael Matthews, de roze truidrager, wist vandaag in tegenstelling tot vele andere renners op zijn fiets te blijven zitten. De Australische sprinter wist uiteindelijk heuvelop de etappezege op zijn naam te schrijven.

Enorme valpartij op de laatste beklimming

Net als gisteren stond er vandaag weer een heuvelachtige etappe op het programma. De renners trekken na twee dagen in het zuidelijkste puntje van Italië te hebben gekoerst nu naar het noorden.

De heuvelachtige etappe was ideaal voor aanvallers. Na negen kilometer wisten drie Italianen (Andrea Ferdi, Marco Bandiera en Edoardo Zadini) en één Colombiaan (Rodolfo Torres) uit het peloton te ontsnappen. De vier hadden al gauw een voorsprong van 10 minuten opgebouwd. Helaas wisten zij de voorsprong niet vast te houden tot aan de finish. Twaalf kilometer voor de finish werden de renners weer bij het peloton gevoegd.

Nadat het peloton de kopgroep heeft opgeslokt gaat het verkeerd. Net als de voorgaande dagen waren de wegen weer glad door neerslag. Op de laatste beklimming was er een enorme valpartij waarbij het hele peloton uit elkaar werd gescheurd. Er reden na de val een heleboel losse groepjes richting de eindstreep. Evans en Matthews waren onderdeel van de kopgroep. Evans bleef tempo rijden om de voorsprong uit te bouwen. Matthews, de sprinter en leider in het algemeen klassement, kon profiteren van Evans en uiteindelijk de etappezege op zijn naam schrijven vóór de Belg Tim Wellens (2e) en zijn landgenoot Evans (3e).

Wilco Kelderman van Belkin is vandaag op maar 49 seconden afstand van Matthews over de finish gekomen. Hij kwam als zevende over de finish en was hiermee de beste Nederlander in deze etappe.

Grote verschuivingen in het algemeen klassement

Door de grote valpartij is het algemeen klassement volledig op zijn kop gezet. Michael Matthews is nog steeds de leider maar Cadel Evans is de nieuwe nummer twee. Pieter Weening, de nummer 2 na de 5e etappe, is nu naar de 74e plaats gezakt. Wilco Kelderman is na zijn goede 5e en 6e etappe de beste Nederlander in het algemeen klassement met een 12e plaats.

Top favoriet voor de eindoverwinning van de Giro, Joaquim Rodriguez, kan zijn kansen vaarwel zeggen. De renner leek na een valpartij zijn ribben gebroken te hebben. Rodriquez heeft na de zesde etappe al 10 minuten achterstand op de nummer één Matthews. Giampalo Caruso en Angel Vicioso, ploeggenoten van Rodriquez, hebben het nog slechter. De renners werden na de grote valpartij in de 6e etappe met de ambulance afgevoerd. Caruso en Vicioso zullen vrijdag niet meer aan de start verschijnen net zoals Janez Brajkovic, Davide Villella, en Giorgio Cecchinel.

Top 5 algemeen klassement na etappe 6:

  1. Michael Matthews – 24u18m14s
  2. Cadel Evans +21
  3. Rigoberto Uran +1:18
  4. Rafal Majka +1:25s
  5. Steve Morabito +1:25