Giro d’Italia 2018. Op 29 november wordt het parcours van de Girl d’Italia 2018 bekendgemaakt. Er wordt al volop gespeculeerd over de route, maar tot nu toe zijn er door de Giro-organisatie RCS Sport/ La Gazzetta dello Sport alleen details gepubliceerd over de ‘Grande Partenza’ op 4 mei in Israël en de routes van de eerste drie etappes die daar zullen plaatsvinden – het worden drie heel gevarieerde etappes.

De Giro d’Italia van 2018 wordt een historische editie, want voor het eerst zal er een grote ronde starten buiten het Europese continent en wordt voor het eerst het land Israël bezocht. Met een Individuele tijdrit, een rit door het centrale deel van Israël en een lange rit door de woestijn. Onderweg worden steden als Tel Aviv, Haifa, Accra, Netanya, Eilat, Be’er Sheva, Kfar Saba en Jeruzalem aangedaan. De etappes voeren door stedelijk gebied, heuvels, woestijn en men rijdt langs historische plaatsen – waar Israël er heel veel van heeft.

Voorspel en win met wedden op wielrennen! Zet in bij Mr Green

Kans op eerste roze trui Dumoulin

De ‘Corsa Rosa’ van 2018 start op 4 mei en op 27 mei wordt de slotetappe gereden en weten we of Dumoulin, Chris Froome of Peter Sagan de Giro van 2018 of een van zijn truien wint. Het is de dertiende keer dat de Giro buiten de landsgrenzen van Italië start. Als eerste staat er een individuele tijdrit van 10,1 km in Jeruzalem op het programma. Als Dumoulin meedoet, maakt hij kans op de eerste roze trui van 2018.

Bij de bekendmaking in Jeruzalem van de eerste drie ritten waren Alberto Contador en Ivan Basso aanwezig, beide tweevoudig winnaar van de Giro. Ook werd Gino Bartali gememoreerd, de bekendste Italiaanse wielrenner van voor de tweede wereldoorlog. Bartali won de Giro van 1936 en 1937, en een jaar later de Tour de France. Na de oorlog won het de Giro nogmaals in 1946 en de Tour in 1948. Tussendoor verstopte hij zo’n 800 Joden voor de Duitse bezetters en hielp hij het verzet met het smokkelen van geheime documenten die hij in de buizen van zijn fiets verstopte. Op 10 oktober 2013, dertien jaar na zijn dood, kreeg hij in Israël de titel “Rechtvaardige onder de Naties”, en werd zijn naam bijgeschreven op de eremuur in de Hof van de Rechtvaardige in Yad Vashem in Jeruzalem.

Etappe 1 – Jeruzalem ITT 4 mei 2018 – 10,1 KM

De Giro start met een technische individuele tijdrit met een vrij bochtig en heuvelig parcours dat vlak langs de muren van de Oude Stad en het parlementsgebouw de Knesset zal voeren en over bekende wegen als de King David-straat, de King George-straat en de Rambanstraat. Jerusalem is een dicht op elkaar gepakte stad die in de heuvels is gebouwd. Vlak is het nergens en bochtig overal. De renners zullen dus veel moeten sturen, tremmen en van tempo wisselen. Voor Tom Dumoulin is deze tijdrit niet de meest ideale, maar winnen kan hij hem zeker.

Etappe 2 – Haifa – Tel Aviv 5 mei 2018 – 167 KM

Dit is de eerste etappe in lijn en voert langs enkele bekende steden aan de Middellandse Zee. De start is in de havenstad Haifa en de etappe is grotendeels, behalve in de eerste lus naar het Noorden richting Accra, waar iets meer binnenlands wordt gereden door de heuvels. Daarna keert het peloton en wordt er via Ceasarea, Zikron Yakov (tussensprint) Netanya, Kfar Saba langs de kust naar Tel Aviv gereden. De kans op een massasprint in Tel Aviv is groot. De aankomst wordt op een brede weg gereden met volop ruimte voor zo’n sprint. De aankomst is op een rechte promenade die langs zee loopt .

Etappe 3 – Be’er Sheva – Eilat 6 Maggio 2018 – 226 KM

De laatste etappe in Israël gaat in een vrijwel rechte lijn naar het zuidelijkste punt in Israël naar Eilat, de stad aan de Rode Zee. De start is in Beer Sheva, de stad die vroeger beroemd was om zijn kamelenmarkt en een grote rol speelde in ‘Lawrence of Arabia’. De rit voert voornamelijk door de Negev-woestijn en dat betekent hitte bij een hele lage luchtvochtigheid en veel drinken. De Negev is niet geheel vlak, dus in het eerste deel, bij plaatsen als Sde Boker en Mitzpe Ramon, zal er stevig moeten worden geklommen.

Het laatste deel van de rit die door de vlakke Arava loopt, is dan wel weer zo goed als waterpas. Na aankomst in Eilat kunnen de renners een frisse duik in de Rode Zee nemen. Ergens is het een beetje jammer dat voor deze route door de Negev is gekozen, in plaats van een lus naar het oosten richting Arad en Dimona en de spectaculaire canyon nabij de Dode Zee. Het landschap is daar adembenemend met steile stukken waar stevig moet worden geklommen. Na deze rit zal de Giro zich verplaatsen naar Italië.