Giro d’Italia 2016. Nederland mag zich opmaken voor de derde Giro-start die op Nederlandse bodem zal plaatsvinden. Het is er door, op wat kleine details na: De Giro d’Italia start komend jaar vrijwel zeker in Apeldoorn.

Start Giro d’Italia 2016 definitief na formele goedkeuring

Al in mei van het afgelopen jaar werd al bekend dat werd verwacht dat de Giro d’Italia 2016 in Nederland zou starten. Nu de financiën rond zijn en de gemeente Apeldoorn zes miljoen bij elkaar heeft weten te krijgen om de start zeker te kunnen stellen, lijkt er weinig meer te zijn dat een Apeldoornse Giro-start in de weg staat. En voor de overige vijf miljoen die nodig zijn om de eerste drie dagen van de Giro in Nederland te houden, heeft de Provincie Gelderland de middelen weten te vinden. Het enige dat nu nog ontbreekt, is de formele goedkeuring door de organisatie van de Giro d’Italia zelf. Maar ook dat lijkt geen probleem te worden.

De organisator van de Giro was razend enthousiast over de start van de Ronde van Italië in 2010 toen Amsterdam de vertrekplaats was en heeft aangegeven graag weer een Nederlandse start te kunnen opnemen in een komende editie. Eerder waren ook steden als Den Bosch in de race om de Giro-start binnen te halen, maar al snel was duidelijk dat het voor hen niet haalbaar was. De Giro-organisatie zelf is dan ook erg blij dat de Corsa Rosa opnieuw in Nederland van start kan gaan.

Giro d’Italia 2016 drie dagen door Gelderland

Als de plannen inderdaad helemaal rondkomen, blijft de Ronde van Italië in 2016 de eerste drie dagen in Gelderland. De eerste etappe zou van Apeldoorn naar Nijmegen voeren en de tweede etappe zou in Arnhem van start gaan en ook weer finishen. Voor de derde rit is Nijmegen als start- en finishplaats in beeld.

Twee eerdere edities van de Giro startten op Nederlandse bodem. In 2002 was Groningen de vertrekplaats en zoals eerder genoemd, ging de Ronde van Italië in 2010 vanuit Amsterdam op weg. Dit jaar zal ook de Tour de France een Nederlandse start hebben. De binnenstad van Utrecht vormt dan het decor voor de Grand Depart.

Voor de Giro d’Italia 2016 wordt eerst nog de 2015 editie verreden. Bekijk hier het Giro d’Italia parcours van dit jaar.