Vandaag is het weer tijd voor de eerste grote wielerronde van naam: De Giro D’italia. De Ronde van Italië is er altijd al een om naar uit te kijken, maar dit jaar is extra speciaal voor de Nederlanders, aangezien de ronde begint in de lage landen. Sterker nog, er worden maar liefst drie etappes in Nederland afgewerkt, beginnend in Apeldoorn. Voor de wielerliefhebber dus zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen bij de tour die fietsers als Nibali, Majka, Valverde en onze eigen Dumoulin waarborgt.

Giro D’Italia begint in Apeldoorn

De ronde wordt gereden over maar liefst 21 etappes, waarvan de eerste drie dus in Nederland. De allereerste is een proloog, de individuele tijdrit. Deze zal in zijn geheel in Apeldoorn gereden worden en heeft een lengte van 9,8 kilometer. Voor Tom Dumoulin is dit meteen een mooie mogelijkheid om zich te laten zien met een van zijn kwaliteiten en bovendien heeft hij natuurlijk het publiek achter zich.

Na Apeldoorn doet het peloton Arnhem aan. Een vlakke rit waarbij de sprinters een goede kans maken op een persoonlijk succesje. De eindstreep ligt in Nijmegen, en dat is ook precies de plek waar de renners de volgende dag weer beginnen. Wat volgt is opnieuw een 190 kilometer durende etappe over het vlakke landschap, terug richting Arnhem. Wederom lijkt deze dag weggelegd voor de sprinters.

Wat je nog meer wilt weten over de Giro 2016.

Dumoulin favoriet bij de Nederlanders

De echte aanrader qua Nederlandse etappes is dus de tijdrit, waarin Nederland massaal voor Dumoulin zal gaan juichen want Tom Dumoulin wordt gezien als een van de favorieten. De andere twee etappes zijn naar verwachting vooral interessant rond de finish. Na de drie etappes in het vlakke Hollandse land is het al tijd voor een rustdag binnen de ronde. Niet zozeer door drie slopende ritten, maar omdat het peloton daarna Italië zal aandoen, en de verplaatsing moet plaatsvinden. Eenmaal daar zullen de renners op dag vijf vertrekken vanuit Catanzaro, waar ze de eerste echte klimmetjes van de zware ronde zullen gaan tegenkomen.