Giro d’Italia 2015. Paolo Tiralongo (Astana) is winnaar geworden van de negende etappe van de  Giro d’Italia. Steven Kruijswijk werd verdienstelijk tweede achter de 37-jarige Italiaan. Alberto Contador (Saxo Tinkoff) blijft leider in het algemeen klassement maar moest wel een seconde toegeven op de nummer twee, Fabio Aru (Astana) die nog slechts drie seconden verwijderd is van het roze.

De negende etappe van de Giro d’Italia was 224 km lang en voerde van Benevento naar San Giorgio del Sannio. Astana deed hard zijn best om het peloton in stukken te scheuren en met enig succes. Er ontstond een kopgroep met negen renners waar ook Tom-Jelte Slagter en Steven Kruijswijk deel van uitmaakte.

Poging Slagter haalt weinig uit

Met Slagter was er opnieuw een Nederlandse smaakmaker die een solo-avontuur ondernam. De Nederlander van reed met nog 65 kilometer te gaan weg uit de groep en bleef lange tijd in zijn eentje op kop rijden. Pogingen vanuit het groepje om hem terug te halen werden steeds afgeslagen door Slagters teammaat Ryder Hesjedal.

Tiralongo deed uiteindelijk een geslaagde pogingen ging op weg naar inmiddels leeggeredende Nederlander van Cannondale-Garmin en haalde hem op enkele kilometers van de streep in. Kruijswijk had inmiddels de achtervolging op Tiralongo ingezet maar kwam uiteindelijk 21 seconden tekort op de Italiaan. Slagter werd uiteindelijk zevende.

Aru loopt in op Contador in algemeen klassement Giro d’Italia

Alberto Contador bleef wederom goed overeind en behield zijn roze trui. Wel kon Fabio Aru een seconde inlopen op zijn concurrent. Richie Porte (Sky) blijft derde staan in het algemeen klassement op 22 seconde van Contador. Rigoberto Urán kon niet mee voorin en zakt weg naar een achtste plaats en komt inmiddels 2:10 tekort op ‘El Pistolero’.

Contador heeft rustdag hard nodig

Contador viel in de zevende rit en liep daarbij een schouderluxatie op. Hij reed de afgelopen dagen met een gefixeerde schouder en nam slechts wat ibuprofen tegen de pijn. Hij heeft de rustdag van vandaag hard nodig met het oog op de lange individuele tijdrit van morgen die bijna zestig kilometer lang is.

“Vandaag was een gecompliceerde dag maar ik hoop dat de tijd in mijn voordeel zal werken”, zei Contador. “Ik voelde me niet gemakkelijk op mijn fiets, dat was wel te zien, maar ik ben de dag doorgekomen en ben tevreden. Ik slaap met een gefixeerde arm en moet eraan denken dat ik die breuk heb, en op geen enkel moment een bruuske beweging maken. Ik hoop dat ik oké zal zijn voor de tijdrit want die zal lastig worden voor mij,” aldus Contador

Morgen, dinsdag 19 mei, wordt de tiende etappe van de Giro d’Italia verreden, 195 km van Civitanova Marche naar Forli. Bekijk hier het hele parcours van de Giro 2015.