Giro d’Italia 2015. Elia Viviani van Team Sky was de snelste in de massasprint waarmee de tweede etappe van de Giro d’Italia eindigde. Moreno Hofland werd tweede voor favoriet André Greipel. Michael Matthews behoudt de roze trui.

Anderhalve centimeter

De tweede etappe van de Giro voerde van Albenga naar Genua en was 177 km lang. Hofland leek af te gaan op de zege in deze rit maar zag in de laatste meters hoe Elia Viviani langzij kwam. Hij zette aan maar kon niet meer voorkomen dat hij anderhalve centimeter aan kracht tekort om de Italiaan van SKy achter zich te houden in de massasprint.

Eerste bergtrui voor Nederlander Lindeman

Er was nog een ander succesje voor LottoNL-Jumbo: Bert-Jan Lindeman mag zich de eerste blauwetruidrager noemen. Lindeman maakte deel uit van een groepje vluchters dat lange tijd op kop reed en kwam als eerste boven op de Protazanino, een vierde categorie klim en de enige col van de dag. Lindeman neemt daarmee de leiding in het bergklassement.

Ontsierende valpartijen

Het laatste stuk van de rit werd ontsierd door een aantal valpartijen waarin onder andere Jurgen van den Broeck, Domenico Pozzovivo, Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler slachtoffer waren en tijd verloren. Voor Pieter Serry betekende een val het einde van zijn Giro. Zijn teamgenoot Rigoberto Urán is daardoor een belangrijke steunpilaar kwijtgeraakt.

Lees ook de Giro d’Italia voorbeschouwing.

Giro d’Italia – Etappe 3, maandag 11 mei: Rapallo – Sestri Levante 136 km

De derde etappe voert vanaf de kust door het binnenland van Italië om weer aan de kust te finishen. De renners gaan om 13.35 uur van start in Rapallo en rijden naar Sestri Levante waar ze omstreeks 17.16 uur worden verwacht voor de finish. De rit is een stuk minder vlak dan die van gisteren, maar het is geen zware rit en met 136 kilometer is hij ook vrij kort. Er zijn twee tussensprints: de eerste in Torriglia met als doorkomst 57.1 km; de tweede is in Montebruno op 84.6 km in de rit.

Bevroren baarden in de Giro d’Italia

Er zijn twee bergdoorkomsten opgenomen in het parcours. De eerste is de Colle Caprile op 24.5 km die geldt als een derde categorie klim, en de tweede is een berg met een naam die het ergste doet vrezen, de Barbagelata, ofwel de “Bevroren Baard”, op 92.5 km in de rit en deze is van de tweede categorie. Eigenlijk is er in de hele rit geen vlakke meter te vinden, behalve helemaal aan het einde ervan. Daar wachten er zo’n twintig vlakke kilometers die langs de kust voeren, waardoor het peloton zich na de Barbagelata kan hergroeperen en zich opmaken voor opnieuw een massasprint. Maar er bestaat ook een kans dat er een renner is die zijn kansen neemt tijdens de lastige laatste klim en solo of in een klein groepje voor het peloton uit de finish te halen.

Matthews favoriet rit 3 Giro d’Italia

Michael Matthews, in de roze trui, is favoriet om de rit te winnen namens Team Sky. Maar ook Juan José Lobato maakt veel kans en heeft in het verleden al laten zien dat dit soort ritten, met bergen en een vlakke finish, hem bijzonder goed liggen. Fabio Felline is de Italiaan met de beste kansen om deze etappe te winnen. Een tweede Italiaan met weliswaar iets mindere kansen, is Giacomo Nizzolo.

Kans om het goed te maken voor Hofland

Verdere kanshebbers zijn Luka Mezgec, en de Belgen Gianni Meersman en Philippe Gilbert. Ook Moreno Hofland wordt bij de grootste kanshebbers gerekend, maar voor hem geldt wel dat hij eerst goed door de bergen moet komen.

Behalve Mathews, heeft Sky nog een tweede troef: Simon Gerrans. Mocht Metthews om welke reden dan ook niet kunnen meedoen voorin voor de sprint, is Gerrans de man die het perfect kan afmaken voor zijn team.